Óriási sikersztori a .info domain végződés

Óriási sikersztori a .info domain végződés

Az Afilias, a globális internet-infrastruktúra szolgáltatásokat biztosító szervezet, egyben az .INFO névtér nyilvántartója, elkészítette az idei évről szóló jelentését, amelyben ismerteti az .INFO növekedését a 2010-es évre vonatkozóan.

Az .INFO névtér alatt jelenleg mintegy 6.8 millió regisztrált domain név található. Ezzel az .INFO az internet hetedik legnagyobb TLD-je (legfelső szintű tartománya), valamint még mindig a legnagyobb olyan TLD, amelyet a nagy gTLD-k (általános legfelső szintű tartománynevek) után hoztak létre.

„Az .INFO az új TLD-k regisztrációinak mintegy 44 százalékát fedi le és nagysága alapján kétszer akkora, mint bármely más újonnan indított TLD. Az .INFO sikereiből sokat tanulhatnak azok, akik új TLD-k bevezetését fontolgatják. Az Afilias az .INFO létrehozása közben szerzett tapasztalatoknak köszönhetően minden más szolgáltatónál több TLD-t volt képes elindítani.” – mondta el Roland LaPlante, az Afilias alelnöke és marketingfőnöke.

A 2010-es .INFO éves jelentés legfőbb megállapításai:

• A 2010-es évben az .INFO a regisztrált domain nevek terén óriási növekedést élt meg. A 2009-es évhez képest 30 százalékkal nőtt a domain nevek száma, amely így elérte a 6,8 milliós számot.
• Az .INFO domainek már több, mint 360 regisztrátornál elérhetőek, akik a világ domain piacának több, mint 90 százalékát reprezentálják.
• A legtöbb .INFO domaint Észak-Amerikában (a regisztrációk 58 százaléka) és Európában (27 százalék) regisztrálják, ám az ázsiai-csendes óceáni térségben egyre nő a regisztrációk száma (jelenleg 12 százalék)
• Az .INFO regisztrációk több, mint 70 százaléka valós, aktív weboldalakat takar. Ez mintegy 5 millió weboldalt jelent világszerte. A jelentés kitér arra is, hogy 2010 legjobb weboldalai közül néhány az .INFO névtérből került ki.

Az aktív weboldalak számának növekedése a domain regisztrációk számának növekedésével együtt fényes jövőt biztosíthat az .INFO névtér számára 2011-ben, amikor a szervezet az .INFO tíz éves fennállását fogja ünnepelni. Az .INFO jelenlegi helyzetéről képet adó statisztikák mellett a jelentésben szó esik az .INFO berkein belül az elmúlt évben életbe léptetett fontos kezdeményezésekről és a tavalyi év kiemelkedő eseményeiről is. Az Afilias egyik legfontosabb célja az .INFO névtér biztonságának növelése, melynek érdekében nemcsak bevezetésre került a DNSSEC (Domain Name System Security Extensions, vagyis domain név rendszer biztonsági kiterjesztések) protokoll, hanem olyan más biztonsági intézkedések bevezetésére is sor került, amelyeknek köszönhetően az .INFO névtér az egyik olyan általános TLD, amely csak nagyon kevés adathalász típusú támadást kényszerült elviselni.

A teljes jelentés angol nyelven itt olvasható.

menu
menu