Októberben megint domain áremelés

Októberben megint domain áremelés

Az .info névtér kezelője bejelntette: emeli az árakat.

A 2006-os év nagy kérdése volt, hogy valóban emelkednek-e a .com végű webcímek regisztrációs és fenntartási díjai. Hosszas huza-vona után végül évenként 7%-os áremelési lehetőségben állapodott meg a domain nevek felügyeletét végző szervezet, az ICANN és a .com tartomány kezelője a Verisign.
Az .info névtér kezelője, az ír Afilias alelnöke egy április 13-án kelt pár soros levélben tudatta az ICANN első emberével, hogy az áremelési folyamatokban szintén részt kíván venni és 2007. október 17-től emeli az árakat. A Roland LaPlante által szignózott levél szerint az első emelést követően az .info webcímek regisztrációs és hosszabbítását az Afilias 6.15 $-ért kínálja majd.

Döbbenet a szolgáltatói oldalon

Az áremelési hullám várhatóan nem ér véget ezzel. Újabb és újabb tartományok kezelői fogják áremelési szándékukat bejelenteni. Az internetes szolgáltatói piac szereplői megdöbbenve szemlélik a domain névterek – szinte monopolhelyzetben lévő – kezelőinek áremelési lépéseit. A névterek kezelői a megnövekvő biztonsági kockázatok kivédésére költendő költségek növekedésével indokolják az áremelést, azonban az Internet egyéb területén szolgáltató gazdálkodóknak ugyanezen kockázatokkal egyre csökkenő szolgáltatási (pl. hosting) árak mellett kell megküzdeni.

menu
menu