Obszcén tartalom miatt állt le az ezrek által használt szolgáltatás

Obszcén tartalom miatt állt le az ezrek által használt szolgáltatás

Az ok: az oldalon található tiltott, erotikus tartalom.

A TechYum portálon megjelenő hír arról számolt be, hogy VB.LY címen található, linkrövidítő szolgáltatásnak helyet adó oldalt előzetes figyelmeztetés nélkül tiltatta le az iszlám ország kormányzata. A későbbiek során adott tájékoztatás szerint a mindössze egy oldalas weboldal tartalma obszcénnek és illegálisnak találtatott. A líbiában érvényes iszlám sharia törvények szerint az országban (többek között) tiltott az alkohol, a nők fedetlen karjának közszemlére tétele, valamint a keresztény karácsonnyal kapcsolatos képek bemutatása is. A kérdéses oldalon látható volt egy olyan fénykép, amelyen egy ujjatlan felsőben lévő nő sörösüveget tartott a kezében, így rögtön két tiltott dolog is szerepelt a képen. Az sem mellékes, hogy a VB.LY azzal a szöveggel hirdette magát, hogy ez az oldal az első, amely olyan linkrövidítő szolgáltatást nyújt, mely „szex-pozitív”, magyarul a pornográf oldalak előszeretettel használták linkek rövidítésére.

 

A kifogásolt kép egyike
A kifogásolt képek egyike

A Lybian Spider (líbiai regisztrátor) és a NIC.LY (a .ly végződés kezelésével megbízott szervezet) már korábban is „bekeményített”, ugyanis június 1-én bejelentették, hogy a nem líbiai állampolgároknak nem lesz ezután lehetőségük 4 karakternél rövidebb .ly végződésű domain nevek regisztrálására. A korábban regisztráltatott domain nevek tulajdonosait viszont megnyugtatták: a lejárat után azok a továbbiakban is megújíthatóak lesznek.

A domain  nevek világában mindenesetre attól tartanak, hogy hamarosan további oldalak bezáratására kerülhet sor. Vajon ez a sors vár a BIT.LY oldalra is, melyet ugyancsak linkrövidítésre használ több százezer felhasználó?

menu
menu