Nyomás alatt a domain nevek legfőbb hatósága

Nyomás alatt a domain nevek legfőbb hatósága

Újabb és újabb szervezetek támadják a .com domainek kezelésére vonatkozó szerződés tervezetét.

Október végén lapunk beszámolt arról az egyezségről, melyben a domain nevek kiosztását végző, amerikai irányítás alatt álló szervezet, az ICANN és a .com domain nevek jelenlegi kezelője (Verisign) megállapodást kötött arra vonatkozóan, hogy a Verisign 2012-ig kezelheti a .com végű címek kezelését.
Egyes hírek szerint a megállapodás egy elvtelen alku eredményeképp született meg, kéz kezet mos alapon. A Verisign azért kapta meg cserébe a kezelési jogot, mert egy ICANN ellen indított perét visszavonta. A két fél háttérben folyó egyezkedését követően novemberben kristályosodott ki a megállapodás végleges tervezete, és várhatóan még ebben az évben le is zárulhat az ügy.
A szerződés tervezete már annak napvilágra kerülését követően támadások középpontjába került, azóta pedig gyakorlatilag minden lehetséges fronton támadás indult a megállapodás ellen.

Leggyorsabban a domain regisztrátorok lendültek támadásba

A domain regisztrációk ügyintézést végző cégek régen nem látott egysége kovácsolódva hívták fel a figyelmet az aláírás előtt álló szerződés azon pontjára, melyben a ICANN minden évben 7%-os áremelés lehetőségét engedélyezi a Verisign számára. A regisztrátorok arra buzdították ügyfeleiket, hogy fejtsék ki véleményüket a ICANN nyilvános fórumain az üggyel kapcsolatban.

Harc a tengerentúlon

Néhány napja a Domain Használók Egyesülete a Californinai Szövetségi Bíróságon indított pert a .com tartomány felügyeletéhez kapcsolódó megállapodás tervezetének felülvizsgálata érdekében. Beadványukban arra hivatkoztak, hogy a kontraktus vélhetően sérti az Egyesült Államok trösztellenes rendelkezéseit, mivel annak aláírása monopóliumot eredményezhet a domain nevek piacán. (A .net tartomány kezelési jogát 5 évre márciusban kapta meg a Verisign.)
A felperes csoport ügyvédje, Patrick Cathcart elmondta, hogy az egyezség magasan a piaci árak felett rögzíti a .com és a .net domainek regisztrációjának árát és lehetőséget biztosít a VeriSign számára, hogy az árakat évente az infláció kétszeresével növelje. Sem a Californiai Marina del Rey-i központú ICANN, sem a szintén Californiai székhelyű VeriSign nem kommentálta az ügyet.

Támadás Európában is

Az ICANN által koordiált domain tartományok kiosztásának nagyobb átláthatóságáért harcoló CFIT (Coalition for ICANN Transparency) az Európai Bizottságnál kezdeményezte a szerződés felülvizsgálatát. A szervezet az Európai Uniós monopólium ellenes jogszabályaira hivatkozva kérte a vizsgálatot. A CFIT nem első alkalommal igyekszik fogást találni a ICANN-on. Néhány hete az amerikai Igazságügyi Minisztériumhoz is eljuttatta a szerződés aláírásával kapcsolatos aggályait és a szervezet honlapja szerint december 3-án pedig a USA Kereskedelmi Minisztériumához juttatott el egy petíciót a kontraktussal kapcsolatban.

A szerződés elleni támadások eredményességét szakértők megkérdőjelezik. A kételkedők azzal a feltételezéssel támasztják alá véleményüket, hogy ez az egyezmény lehet utolsó lehetőség arra, hogy az USA által kézben tartott ICANN a domain nevek kiosztását egy amerikai vállalkozás kezébe adja.

menu
menu