Nyílt levél az ICANN vezetőjéhez

Nyílt levél az ICANN vezetőjéhez

A nyolc legjelentősebb regisztrátor közös levélben fordult az ICANN első emberéhez, amelyben kérik .com domainek kezelésére vonatkozó szerződés tervezet átgondolását.

A nyolc legjelentősebb domain szolgáltató nyílt levélben fordult a domain nevek kiosztásáért felelős legfelsőbb hatóság, az ICANN vezetőjéhez Vint Cerfhez. A levél egy végső kísérlet azon szerződéstervezet jóváhagyása ellen, amelyet az ICANN és a VeriSign kíván megkötni a .com domain tartomány kezelésére vonatkozóan. A VeriSign a .com domainek nyilvántartói jogát 2012-ig kaphatja meg a szerződés alapján. A .com végű webcímek 57%-ának kezelését végző nyolc vállalkozás vezetője által aláírt dokumentum két fő pontban fogalmazta meg ellenvetéseit.
A tervezett kontraktus azon pontja tetszik legkevésbé a regisztrátoroknak, amely alapján a jövőben a VeriSign – 6 éven keresztül minden évben – 7%-kal emelheti a .com végű címek regisztrációs és fenntartási díjait. A szolgáltatók szerint ez a lépés elkerülhető.
A levél aláírói rávilágítanak arra, hogy aggályos a kontraktus azon pontja, amely lehetőséget biztosít az aláírásra váró szerződés meghosszabbítására 2012-ben is. A szolgáltatók szerint hátráltatja a piaci versenyt az, hogy a .com és a .net tartomány is a Verisign kezében van évekig. A cég a szerződés aláírását követően az Egyesült Államokban használt internetes címek 85%-t tartja kézben.
"A tervezett szerződés egy rossz megállapodás az ügyfeleink számára és a teljes internetes közösségnek is" – írja Bob Parsons, a közel 10 milliós domain állományt kezelő GoDaddy alapítója.

menu
menu