Nótórius domain nepper ellen nyert Tom Cruise

Nótórius domain nepper ellen nyert Tom Cruise

Tom Cruise a domain csatában nyert.

Tom Cruise jogi csatát indított a nevével azonos .com végű webcím, a tomcruise.com megszerzése érdekében. A domain név 1996 óta a domain spekulánsok legismertebb alakjának, Jeff Burgarnak a kezelésében állt. A domain üzletben érdekelt Jeff Burgar Network Operations Center nevű cége számos domainügy részese volt az elmúlt években. A vállalkozás több alkalommal sikeresen védte meg a domainjeinek kezelési jogát: a BruceSpringsteen.com és a KevinSpacey.com ügyében indított eljárások során megtarthatta a címeket, azonban a PierceBrosnan.com és a CelineDion.com webcímek esetén az ENSZ égisze alatt működő Szellemi Tulajdon Világszervezet (WIPO) döntnökei elrendelték a nevek átadását.
Az ismert színész jogi képviselete által benyújtott dokumentum rövid összegzéséből kiderül, hogy a sztárt képviselő ügyvédek a jelenlegi kezelő által megvalósított rosszhiszemű használatot kívánták igazolni amely tény önmagában elegendő egy domain elvétére.
A beadvány szerint a szóban forgó domain 2006. áprilisáig a celebrity1000.com címre volt irányítva és bár az oldal hírességekről közöl átfogó információkat, a hírességek honlapjairól kapcsolódó termékek és szolgáltatások is elérhetőek, mint pl. DVD filmek vagy egyéb jogdíj kötelezett termékek, szolgáltatások megvásárlása.
A domain jelenlegi kezelője azzal védekezett, hogy nem kereskedelmi célú oldalra történt a tomcruise.com irányítása ezért a rosszhiszemű használat nem valósulhatott meg, mivel csak közérdekű információkat (pl. önéletrajzot) közölt a sztárról.
A benyújtott kérelem ügyében július 5-én született határozat és a tegnapi napon hozták nyilvánosságra a döntést. Az ügyben állást foglaló három döntnök egyhangú határozatban kimondta, hogy a domain név használatára Tom Cruise formálhat igényt, mivel a rosszhiszemű használat bizonyítható ezért a név kezelési jogának átadására kötelezte a jelenlegi kezelőt, így az adminisztráció lebonyolítását követően a tomcruise.com címen várhatóan a sztár hivatalos honlapja lesz elérhető.

menu
menu