Nő az ICANN iránti elégedetlenség

Nő az ICANN iránti elégedetlenség

Az internetes nevek és számok felügyeletét ellátó szervezettel szembeni elégedetlenség minden eddiginél magasabb a domainipar szereplőinek körében.

A DomainNameWire.com szakportál által évente megismételt kozvélemény kutatás arra keresi a választ, hogy az domainipar szereplői mennyire elégedettek a domain nevek felügyeletét ellátó szervezet, az ICANN munkájával. Az öt évbanvel ezelőtt először elvégzett kutatás óta legalacsonyabb szintre süllyedt a véleményalkotók ICANN felé irányuló megítélése. A vizsgálat során összesen 49 ország 500 válaszadójának véleményét vették figyelembe. A kutatás nem reprezentatív, többségében domain befektés iránt érdeklődő önkéntes és a domainipar egyéb szereplői adtak választ a portál kérdésére. Mindössze 12% értékelte „jó”-ként a szervezet munkáját, amely 33%-kal alacsonyabb, mint az 5 évvel ezelőtt mért érték. A testület munkáját rossz-ként megítélők aránya 40% volt, amely a 2006-os első méréshez képest 19%-os emelkedést jelent.

A testület munkáját több meghatározó elmúlt évekbeli döntés is befolyásolta. Az egyik ilyen tényező a .com/.net/.org domain nevek nagykereskedelmi árának folyamatos emelkedésel. Az internetes közösség  nem rokonszenvvel fogadta azt a változást mely szerint évek óta a legnagyobb állományú végződések árai évente 7%-kal emelkednek. A másik a legfelsőbb szintű domain tartomány (végződések) szabályainak változásával kapcsolatos intézkedések, illetve a tétlenség az ügyben. Az új domain végződések bevezetésének folyamata lelassult az ICANN-t ért védjegy és egyéb lobbi irányából érkező támadások miatt. A harmadik fő befolyásoló tényező a domain nevek biztonságával kapcsolatosan lassan vagy meg nem hozott döntések és intézkedések miatti elégedetlenség.

A DomainNameWire által végzett kutatás időpontjáról nem számol be az oldal, azonban várhatóan az sem segített a szervezet népszerűségén, hogy az tavaszi ICANN vándorgyűlés Kenyában kerül megrendezésre, ahol a közbiztonsági problémák vannak. Az esemény vendégei számára már terror fenyegetés is érkezett…

 

 

 articles/15/1467/1_original.jpg

menu
menu