Nevet változtat a Yahoo?

Nevet változtat a Yahoo?

Védjegyként kívánja bejegyeztetni a Yahoo az Y.com rövidítést. Az azonban egyelőre nem tudható, hogy használhatja-e valaha is az y.com-ot.

A Search Engine Watch fórumán élcelődve vitatták meg a Yahoo tervét, mely szerint a keresők piacának óriása Y.com webcímet védjegyként kívánja bejegyezteni. Bár marketing szempontból ez egy briliáns húzás lenne, nem valószínű, hogy a domain nevekért felelős ICANN lehetővé teszi ezt a Yahoo számára.
Az Internet egyik „atyja”, Jon Postel, aki sokat tett a hálózat mai működésének kialakulásáért, 1993-ban minden hozzáférhető egy betűs domain nevet lefoglalt az IANA (Internet Assigned Numbers Authority – kb.: az Internet Kijelölt Tartományainak Hatósága) számára. Célja a domain név rendszer folyamatos és stabil működésének biztosítása lehetett. Erre utal az az e-mail is, ami 2000 májusában, a k.com bejegyzési kérelmével kapcsolatban keletkezett:
„Néhány évvel ezelőtt Jon Postel az IANA nevében lefoglalta ezeket a(z egy betűs – szerk.) domaineket, mivel véleménye szerint a domain név rendszer minden felhasználó számára sikeres működtetését ezáltal lehet biztosítani. Mint más működési elveket, úgy ezt is átvette az IANA-től az ICANN és fent is tartja mindaddig, míg az eljárási rendet ez a szervezet határozza meg, illetve míg nem jutnak arra a következtetésre, hogy ezeket a domaineket másként kell kezelni.”

Három egybetűs .com domain van

A .com névtérben jelenleg három egy betűs domain található, amiket még Postel akciója előtt regisztráltattak:
– Q.com – Quest Communications
– X.com – PayPal
– Z.com – Nissan
Amíg az ICANN nem dönt úgy, hogy a többi egybetűs domaint kiadja, a Yahoo-nak és a többi egy betűből álló védjegyet birtokló cégnek nem lesz lehetősége a márkanév internetes elérhetőségként való használatára. Amiért mégsem tesznek le ebbéli szándékukról, annak oka az uralkodó céges felfogásban keresendő. Eszerint ugyanis egy már létező védjegy csökkenti az esélyét annak, hogy – ha a piac egyszer megnyílik – hét számjegyű, vagy még magasabb összeget kelljen kifizetni egy olyan domainért, ami mindössze egyetlen betűből áll.

Az egy betűs címek már foglaltak vagy zároltak minden országban

A legtöbb tartományban az egy karakterből álló webcímek zárolva vannak, de néhány "konzervatív" tartomány felelőse a két karakteres domainek foglalását is tiltja. Az örmény domaintérben (.am) azonban használatba van adva az összes egyetlen karakterből álló cím, azonban már az összes foglalt. Portálunk legutóbb 2 hónapja számolt be egy egy karakteres cím értékesítéséről. Akkor a 2.am cím cserélt gazdát 1500 $-ért.

Házi feladat azért még marad…

Amennyiben a Yahoo mégis megszerezné az y.com kezelési jogát, két másik nagy feladatot is teljesítenie kell: az ypsilon.com és az ipsilon.com domain nevek kezelési jogát kellene megszereznie. Erre azért van szükség, hogy a nagy forgalmú oldal címét hallás után begépelő látogatók "ne tévedjenek" el. Az ypsilon.com "mindössze" pénz kérdése, mivel a domain jelenleg az alldomain.com domain aukciós portálon épp vevőre vár… Az ipsilon.com-ot azonban egy kaliforniai birtokolja és a domain ellenértékéről szóló számla kiállításakor bizonyára erősen fogna a cég tolla , ha tudomást szerezne arról, hogy a domain kérője az Internet egyik óriása…

menu
menu