Nemzeti Domain Észak-Koreának

Nemzeti Domain Észak-Koreának

Hamarosan megjelenhetnek az interneten az Észak-koreai oldalak, ugyanis az ország nemzeti kódja a .kp megkapta használati engedélyt.

A nemzeti domainteret a Korea Computer Center jogosult kezelni, a névteret azonban mindeddig nem használták. Azért nem került sor .kp végű címek kiosztására, mert a domain nevek felügyeletét ellátó szervezet,l az ICANN úgy ítélte meg, hogy hiányoznak a megfelelő technikai feltételek és a szükséges kormányzati támogatás. Szeptember közepén azonban helyt adtak a KCC ismételt kérésének, és hozzájárultak a domain aktiválásához. Így az felkerült az nemzeti webtartományokat nyilvántartó hivatalos listára.
Az ország most abban reménykedik, hogy a sikerül bekapcsolódniuk a nemzetközi vérkeringésbe az Interneten. A kormányzat hivatalnokai ugyanakkor azt is jelezték, hogy a névtér kezelése a kormányzat irányításával és szigorú ellenőrzésével zajlik majd.
Az ország kormányzata egyébiránt jelenleg is több hivatalos és nem hivatalos webhelyet működtet külföldi szervereken. Ezek legtöbbje az országot szándékozik bemutatni a külföldieknek, Dél-Korea lakói kivételével. Utóbbiak számára ugyanis megakadályozzák a tartalmakhoz való hozzáférést a két ország közötti régi rossz viszony miatt.

menu
menu