Nem szűnik a domain kalózkodás

Nem szűnik a domain kalózkodás

A jogosulatlan domainhasználat továbbra is nagy üzlet. Az alábbiakban a www.ip-watch.org összefoglalója alapján beszámolunk egy esetről, ahol a jogos tulajdonos nyert és a domain kalózok elleni összefogásról is.

A Simpson család esete

A thesimpsonsmovie.com domain átadására utasított a Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization – WIPO) egy New York-i humoristát, Keith Malley-t. A döntés szerint a cím a Twentieth Century Fox Film Corporation filmvállalatot illeti, mivel Malleynek semmilyen joga sincs annak birtoklására.
Az egyesült államokban is jellemző, hogy a tv-sorozatok és mozifilmek címét a gyártó domain névként is bejegyezteti. Így a Fox is rendelkezett már a simpsonsmovie.com webcímmel. A hosszabb thesimpsonsmovie.com változatról azonban megfeledkeztek, így azt Malley regisztráltatta, és innen a saját „Keith és a lány” nevű oldalára irányította a látogatókat.
Korábban Malley egy olyan oldalt működtetett a címen, ami színhibásan és esetenként pornográf módon ábrázolt néhány karaktert a Simpson család sorozatból. A humorista 50000 dollárért cserébe megvált volna a domaintől, mikor a Fox megkereste, azonban a filmes cég inkább a WIPO-t választotta.
Az ítélet a domain nevekkel kapcsolatos jogviták egységes megoldási rendszere (Uniform Dispute Resolution Policy – UDRP) alapján született, amit az Internet címrendszeréért felelős szervezet, az ICANN dolgozott ki. A UDPR szerint három feltétel alapján tekinthető jogsértőnek egy domain bejegyeztetése: ha a domain egy bejegyzett márkanévvel azonos, vagy megtévesztően hasonlít arra, ha a vitatott név tulajdonosának nincs joga vagy törvényes érdekeltsége a domainnel kapcsolatban, és ha a címet rosszhiszeműen jegyeztették be és használják.
Malley tevékenysége a bíróság szerint mindhárom feltételt kimerítette, így nem lehetett kétséges az ügykimenetele.

Cybersquatting-ellenes kampány

A fentihez is hasonló ügyekből mostanra számos nagy cégnek elege lett, s közülük tízen összefogtak, hogy az Egyesült Államok Kongresszusánál, a WIPO-nál és az ICANN-nél kieszközöljék a vonatkozó jogszabályok szigorítását és a büntetések súlyosbítását.
A szervezet a Domain Név Visszaélések Elleni Koalíció (Coalition Against Domain Name Abuse – CADNA) nevet vette fel, és tagjai közé tartozik pl. a Dell, az Eli Lilly, a HSBC, a Marriott és a Yahoo. A társaság egyaránt elítéli az adathalászatot, a kémprogramok és spamek terjesztését, és különösen haragszanak az öt napos türelmi időszakra, ami a tévesen vagy jogtalanul bejegyzett webcímek törlésére vagy javítására rendelkezésre áll (az USA-ban). A néhány nap ugyanis épp elegendő a web banditái számára, hogy kipróbálják, a domain milyen forgalmat vonz, vagy hogy a rövid idő alatt is – jelentős számú doamin bejegyeztetésével és hirdetési oldalakra irányításával – jövedelemre tegyenek szert.
A CADNA szerint sem az amerikai domain kalózkodás elleni törvény, sem a fent említett UDPR nem elég hatásos. „Az illegális webcím használati esetek számának gyors növekedése rámutatott a szabályzat jelenlegi formájának néhány hiányosságára” – mondta Phil Lodico, egy internetes tanácsadó cég képviselője. „Az UDPR-től azt várták, hogy gyors eredményt hozzon a márkatulajdonosoknak, de a gyakorlatban kiderült, hogy az eljárás drága és időigényes.”
A cégek elégedetlensége tehát változtathat a szabályokon, kérdés azonban, hogy ez elegendő lesz-e a csalók visszaszorítására.

menu
menu