Nem fusimunka! Fusu, az első domain tőzsde

Nem fusimunka! Fusu, az első domain tőzsde

A szélesebb közönség számára is előérhetővé vált a világ első domain tőzsdéje, a Fusu. A nyitás mellett a cég egyúttal azt is bejelentette, hogy stratégiai szövetséget kötött az EuroDNS-sel.

300000 dollár, mindössze száz nap alatt – az első domain tőzsde által produkált rekordteljesítményt így lehet röviden összefoglalni. Hihetetlenül magas érték egy beta állapotú, eddig csak meghívásos alapon működő rendszertől. Ezt a virtuális összeget a domain üzletág mintegy 100 kulcsszereplője érte el, akik november óta már valódi üzleteket kötnek, valódi pénzért.

Üzleti igény, üzleti válasz

A nemzetközi domain piacon napjainkban mintegy 140 millió bejegyzett webcímet tartanak nyilván, amelyeknek az összesített piaci értéke 2010-re elérheti a négy billió dollárt. Akár csodálhatjuk is, hogy 2007 végéig, a Fusu indulásáig, senkiben sem merült fel, hogy a gazdaság egyéb területeihez hasonlóan a domain piacon is legyen tőzsde, ahol az eladók, vásárlók, befektetők találkozhatnak, és üzleteket köthetnek.
Mivel nagyon kevés az eladásra kínál webcímek közt az igazán értékes, a 21. században a domainek vették át az ingatlanok piaci szerepét. Naponta több mint 90000 webcímet vásárolnak meg, de ehhez a nagy számhoz viszonyítva ritkán akad olyan, ami figyelemre méltó áron cserél gazdát.

Egyik tőzsde olyan, mint a másik

Ahogy a hagyományos tőzsdéken, a Fusun is pénzhez juthatnak a résztvevők úgy, hogy nem mondanak le teljes tulajdonukról. Egy prémium domain gazdája megteheti, hogy nem adja el a teljes webcímet, hanem csak a tulajdonjog egy részét. Így rögtön pénzt kaphat anélkül, hogy le kellene mondania a domain használatáról. Cserébe a domain társtulajdonosok (a részvényesek) megkapják a részesedésüket egy későbbi értékesítés hasznából, vagy pl. a webcímnek köszönhető hirdetési bevételből.

A részvényesek így részesülhetnek a domain piac profitjából anélkül, hogy dollár százezreket kellene költeniük egyetlen különleges webcímre. A zárt beta időszak alatt a legsikeresebb résztvevő mintegy 4000 dollár haszonra tett szert, úgy, hogy befektetőként részt vásárolt különböző webcímek tulajdonjogából. Ugyanebben az időszakban a legaktívabb kereskedő mintegy 18000 tranzakciót (eladást vagy vételt) bonyolított le, ami 36594 dolláros forgalmat jelentett.

Szabad a pálya

A nyilvánossá válással mindenki előtt szabaddá vált az út, hogy részt vegyen a jól ismert és megbízható tulajdonosok által birtokolt prémium domainek kereskedelmében. A stabil működés záloga a domain piac elismert szereplőjével, az EuroDNS regisztrátor céggel kötött együttműködési megállapodás is. A cég ügyvezetője, Xavier Buck bízik a domain tőzsde sikerében: „Ledöntve a falakat a hagyományos értékesítés és a domainek innovatív világa közt a Fusu példátlan lehetőséget biztosít a befektetőknek és mozgásban tart egy élénk piacot. Büszkék vagyunk rá, hogy részt vehetünk egy olyan nagy vállalkozásban, ami egyedülálló lehet a domainek és az Internet használók világában!”

menu
menu