Nem bűnös az ICANN

Nem bűnös az ICANN

Hiába vádolja az ICANN-t a tisztességes piaci verseny gátlásával a CFIT. A bíróság nemrégiben a második keresetüket is elutasította.

Ahogy arról már beszámoltunk, az ICANN a VeriSign-nal kötött szerződést a .com és .net tartomány kezelésére. Az egyezséget az amerikai kormány jóváhagyta, azonban sokan úgy vélik, hogy így a VeriSign monopolhelyzetbe került a domainpiacon. A CFIT emiatt be is perelte az ICANN-t, a bíróság azonban nem értett egyet a megfogalmazott vádakkal – ezt bizonyítja az ügyben született 22 oldalas ítélet.

Megcáfolt vádak

Az ICANN-t még soha nem marasztalták el 8 éves működése alatt a piaci verseny korlátozása miatt. Az efféle keresetek általában már az eljárások korai szakaszában megbuktak. Erre a sorsra jutottak a CFIT vádjai is.
Korábban is a VeriSign kezelte a .com és .net tartományokat és a szerződés megújította ezt a jogosultságot. A CFIT szerint ez szemben áll az amerikai trösztellenes jogszabályokkal. Nehezményezték továbbá, hogy a szerződés értelmében a VeriSign növelhette a szolgáltatási díjait és szükségesnek látták volna versenytárgyalás kiírását is az új szerződés megkötése előtt. Végül pedig úgy vélték, hogy a szerződés akadályozza a háttérszolgáltatások piacán zajló versenyt is, mivel egy új rendszert vezetne be a regisztrációs eljárásban. A bíróság azonban, ahogy azt említettük, egyetlen vádpontban sem értett egyet a megfogalmazottakkal.

Szükséges rossz

„Az efféle hercehurca feltehetőleg elkerülhetetlen, amikor üzleti érdekek ütköznek. Azonban a közösség erőt meríthet a győztes perek megszakítatlan sorozatából, ami igazolja, hogy az ICANN felépítése és működése kellően kidolgozott ahhoz, hogy ne kellejen monopóliumok kialakulásától tartanunk” – reagált az eseményekre Joe Sims, az ICANN külsős jogi képviselője.

Vége?

A CFIT-nek 20 nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezzen. Ezzel kapcsolatban John Jeffery, az ICANN általános tanácsadója abbéli reményének adott hangot, hogy a CFIT nem fogja harmadszor is felbolygatni a közvéleményt, csak azért, hogy a tagjai iránti üzleti érdeklődést növelje: „A CFIT nem tudott helytálló vádakat megfogalmazni az ICANN és VeriSign ellen, a bíróság döntése pedig egyértelművé tette, hogy erre nem is lesz képes. Az ICANN reméli, hogy az ítéletnek köszönhetően a CFIT felhagy a vádaskodással és hagyja az ICANN-t, hogy eredeti céljaira és feladataira koncentráljon.”

menu
menu