.movie is lesz hamarosan

.movie is lesz hamarosan

Az Idealab Inc. lobby-, és sajtóhadjáratot indított annak érdekében, hogy az ICANN által is elismertek legyenek a .movie végződésű címek.

Tavaly novemberben közel 50 pályázatból választotta ki a ICANN azt a 7 felsőszintű nevet, melyek bevezetését a legégetőbbnek és a legindokoltabbnak tartotta. Igy esett a döntés a aero, .biz, .coop, .info, .museum, .name és .pro végződésekre. 12 új felsőszintű domain beindítását kezdeményezte az Idealab New.net részlege. Igy idén márciustól már jegyezhetőek – többek között – a .store, . a firm, a .mp3, a .pic, a .movie nevek is. A nyár folyamán a tucat végződés közel 50-re bővült.
A reformer cég olyan rendszert dolgozott ki, amely egyenlőre nem a domaineket kezelő szerverek segítenék a nevekhez tartozó gépek megtalálását, hanem a működéshez a felhasználók gépein, a böngészőprogramokhoz kell telepíteni egy segédprogramot. A kiegészítő programot használók száma exponenciálisan nőtt az utóbbi időben. Mára közel 70 millióan érik el a cég domanijeit. Az elmúlt időszakban azonban bebizonyosodott, hogy a szóban forgó nevek működőképesek.
Az Idealab szeretné elérni, hogy a .movie végződésű címek bárki számára, a segédprogram használata nélkül is elérhetőek legyenek. Sajtóközleményükben ennek fontosságát azzal támasztották alá, hogy a mozifilmek címével azonos domainnevek már foglaltak és ez félrevezető az internetet használók számára.
A szorgalmazott újítás egy újabb kérdést vet fel. Ki jegyezhetne be nevet a .movie alá. Ha bárki, akkor elveszti jelentőségét a külön domain, mert várhatóan azonnal elindulna a domainek felvásárlása. Amennyiben pedig csak filmekhez lenne kötve a név bejegyzése, az ismét vitákra adhatna okot, hiszen egy üzbég dokumentumfilm is filmnek számít, így a név kontollja megint elveszne. Az időbeli korlátozás sem hozna jó megoldást. A film forgatókönyvének elkészültéhez kötni nem megfelelő, mert a forgatókönyv akár egy két oldalas regény is lehet… Ha a nyilvános bemutatóhoz kötnék a bejegyzést akkor meg maga a domainbejegyzés vesztené el az értelmét, hiszen a premiert megelőző marketingakciók egyik fő ezköze az Internet.

menu
menu