Miskolctapolca leválik, de máris nyúlhat a zsebébe

Miskolctapolca leválik, de máris nyúlhat a zsebébe

Miskolc-Tapolca lakossága december 7-én a leválás mellett szavazott, azonban a település új nevével, Tapolcafürdővel azonos domain név már foglalt. Várhatóan megvásárlással szerezheti meg a domaint az új önkormányzat.

2008. december 7-én Miskolc város Miskolc-Tapolca városrészében lakók arról szavazhattak, hogy a jövőben szeretnék-e, hogy a fürdőjéről ismert városrész a megyeszékhely része legyen-e vagy önálló önkormányzattal működve, önállónak szeretnék tudni Tapolcafürdőt.

A hivatalos eredmények szerint a 2467 választásra jogosult közül 1432-es voksoltak. Az érvényes szavazatok száma 1426, közülük 835-en arra szavaztak, hogy Tapolca váljon le Miskolcról, 591-en pedig arra, hogy ez ne történjen meg.

Nem lehetne településnév csak az önkormányzat kezében

A .hu domaintérben közel 10 éve településnevekkel azonos webcím nem igényelhető a domain regisztrációs szabályzat nem tér ki arra, hogy olyan esetben, amikor egy még nem létező település nevét jegyzi be valaki domainnévként hogyan kell eljárnia a domain nyilvántartást végző Internet Szolgáltatók Tanácsának.

A tapolcafurdo.hu domain nevet Rónai Kálmán miskolctapolcai lakos foglalta le még 2006 augusztusában. A webcímet a domain üzemeltetője nem használta kampánycélokra. A domain beírását követően két szálláshely ajánlója jelenik meg. Amennyiben a domain kezelője a 2010-ben megalakuló önkormányzat részére nem mond le a domain névről vélhetően nem fog tudni mit tenni az új település vezetése, mert a domain bejegyzése a népszavazás kiírása előtt lett bejegyezve és ennek értelmében a rosszhiszemű használat nem lesz bizonyítható, így a kezelői jog várhatóan még a peres út választása előtt is nehézségeket fog okozni. Az új önkormányzat várhatóan csak akkor fogja meg

A Miskolctapolca.hu domain nevet Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal 2001-ben jegyeztette be. Az oldalon a településrésszel kapcsolatos információs portál található.

Egy kis történelem

A városok között domain névért folyó „versenyben” – 1996 októberében – Sopron volt az első település, amely megszerezte a nevével azonos .hu webcímet. A második Pécs volt 2007. márciusában, majd Szombathely májusban. A tétlenségére több hazai megyeszékhely is ráfizetett. Győr, Veszprém és Szeged elől is elhalászták gazdasági társaságok a domain nevüket. Bár előbbi kettő hivatalos honlapja jelenik meg a gyor.hu, illetve a veszprem.hu beírásakor a domain név ennek ellenére a Bázis H&S Kft. (Győr) és a Domainteam Kft. kezelésében van. Szeged a mai napig nem tudott megegyezni a szeged.hu kezelőjével, így a címen egy nem hivatalos szeged portál található. A település a megegyezés hiányában kénytelen a szegedvaros.hu címen üzemeltetni honlapját.

 

menu
menu