Minisztérium dönt a domain fenntartás díjáról

Minisztérium dönt a domain fenntartás díjáról

Évi hét százalékos díjemelést engedélyezett az ICANN a .com végű domaineket kezelő VeriSign-nek a webcímek fenntartási és regisztrációs árának vonatkozásában. A regisztrációt végző cégek azonban ellenzik a döntést.

A domain nevek legfőbb hatósága, az ICANN általában saját hatáskörében hozza döntéseit, a .com domain nevek áremelésére vonatkozó egyezséget azonban az amerikai Kereskedelmi Minisztériumnak is jóvá kell még hagynia. Az állami szervezet politikai síkra terelte a vitát: a regisztrátorok szeretnék a megakadályozni az engedélyezést, azonban a VeriSign jelentős befolyással bír a döntéshozó körre.

A cél csak a plusz profit?

A domaineket értékesítő regisztrációs cégek szerint az áremelés egyáltalán nem indokolt, mivel semmilyen előnyt nem biztosít az ügyfeleknek. A VeriSign-nek azonban akár 1,3 billió dollár többletbevételt is jelenthet összesen.
AZ ICANN és a VeriSign persze védelmébe vette az alkut, az Internet biztonságának növekedésére költendő növekvő kiadásaira hivatkozva.

Bizonytalanság

Egyelőre nem tudni, a politikusok melyik oldalra állnak. Míg egyesek támogatják a döntést, mondván, az hosszú távon pozitív hatású, mások szerint akadályozza a tisztességes piaci versenyt. A Minisztérium egyelőre halogatja a jóváhagyást, arra hivatkozva, hogy az igazságügyi tárcával egyeztetik az egyezség esetleges monopolizációs hatását.

menu
menu