Minden eddiginél nagyobb éredeklődés egy .hu domainre

Minden eddiginél nagyobb éredeklődés egy .hu domainre

A ws.hu domain névre 5 perc alatt összesen 11 regisztrációs kérelem érkezett a Nyilvántartóhoz.

Amennyiben valaki már nem tart igényt egy domain névre vagy az éves díját nem fizeti a domain neve felmondás alá kerül, majd egy törlési folyamat veszi kezdetét. A törlési időszakot jelentő 60 nap eltelte után a domain név 12 órakor szabaddá, azaz ismételten bejegyezhetővé válik. A legtöbb webcím a virtuális „szeméttárolóban” végzi, azonban vannak olyan nevek, amelyek ismét elkezdik pályafutásukat egy új domain kezelő gondozása alatt. Az értékesebb webcímek esetén többen is szoktak pályázni a „felszabaduló” domain nevekre. A ws.hu esetén, amely szeptember 6-án vált ismét bejegyezhetővé összesen 11 ügyfél kérelmét regisztrálta a Nyilvántartó. Mindegyik kérelem a déli harang kongatását követő 5 percen belül a rendszerben volt. A domain várományosa Szúcs Attila Zoltán, akinek a kérelme 12 óra 1 perc 8 másodperckor ért be a Nyilvántartóhoz. A ws.hu domain értéke – azon túlmenően, hogy 2 karakterből áll – abban rejlik, hogy a webcím kiváló rövídítése lehet a website vagy a webszerver neveknek is. Ez a különös érték játszott közre abban, hogy minden eddigi rekordot megdöntve 11 regisztrátor versengett a mai napon egy domain névért.

Üröm az örömben

A leggyorsabb Szűcs Attila öröme azonban nem lehet felhőtlen, mert a Magyar Szabadalmi Hivatal adatbázisából kiderül, hogy a bejegyzés napján a „WS” karakterláncra egy érvényes védjegy van nyilvántartva. A ASM Automation Sensorik Messtechnik GmbH. számára 869955 lajstromszámon nyilvántartott védjegy 2006. decemberétől van érvényben Magyarországon. A német cégen kívül további 7 – különböző termékosztályokban – érvényes „WS” ábrás védjegyet tart nyilván a Magyar Szabadalmi Hivatal.
Védjeggyel történő egyezés esetén a Nyilvántartó bekérheti az igénylőtől a védjegy birtokosától beszerzendő nyilatkozatot, amely az adott szó domainkénti használatára jogosítja fel a kérlelmezőt. A Nyilvántartó általában csak az ismert védjegyek esetén vagy szúrópróbaszerű ellenőrzések során kéri a védjegy használatára vonatkozó engedélyt.

A bejegyzést követően sincs nyugalom

A Regisztrációs Szabályzat szerint  „A domain-igénylő, illetve domain-használó köteles
a) a domain név megválasztásakor megfelelő gondosságot tanúsítani, és a választását – annak jogszerűsége szempontjából – az igénylést megelőzően ellenőrizni,
b) a választott domain névről önként lemondani, ha a gondos eljárás ellenére is a már delegált domain név használatával más jogát sérti, „

A domain nevekkel egyező védjegyek birtokosai bármikor kérhetik a domain nevek visszavonását. A visszavonási eljárást lefolytató Alternatív Vitarendező Fórum döntnökei az eddigi ügyek során túlnyomórészt a védjegy birtokosoknak adtak igazat és az ilyen és hasonló domain igények visszavonásra kerültek.

Ki a leggyorsabb?

A regisztrátorok gyakran versengenek egy-egy értékes domain névért. Az, hogy melyik domain nevek foglalására szakosodott cég tudja beadni a kérelmet először gyakran csak a szerencsén múlik, mert a Nyilvántartó a korábbi visszaélés-gyanús esetek miatt korlátozta az automatizált regisztrációs igények benyújtásának lehetőségét.

Honnan tudható, hogy milyen nevek szabadulnak föl?

A .hu domain nevek nyilvántartását végző szervezet a magyar domain tartomány hivatalos honlapján folyamatosan közzéteszi a bejegyzés- és a törlés álló domain nevek listáját. Ezen listából értesülhetnek a domain igénylők a felszabaduló nevekről.

menu
menu