Megszületett az első bírság domain regisztráció miatt

Megszületett az első bírság domain regisztráció miatt

A Miskolcpont.hu domain név igénylője bírságot kapott a domain név engedély nélküli regisztrációja miatt.

A miskolcpont.hu domain név nem tűnik semmivel jobbnak egy átlagos webcímnél, mégis történelmi jelentőséggel bír: ez az első domain név Magyarországon, amelynek regisztrációjáért bírságot kell fizetnie egy domain igénylőnek.

A webcím sorsa 2012. február 23-án kezdődött, amikor a Miskolc Város Közgyűlése döntött egy előterjesztésről, mely szerint a város lakosai számára kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosító program indul és ennek neve a MiskolcpONt lesz. A város kommunkációs cége által üzemeltetett hírportál, a MINAP.hu szerint azon a napon este 9-kor tárgyalta a MiskolcpONt kártyarendszer ügyét a Közgyűlés. 

Ezen a napon néhány perccel 19 óra előtt a miskolci székhelyű ME-GA Kft. MiskolcPont.hu domain névre vonatkozó regisztrációs kérelmét egy domain regisztrátor benyújtotta a .hu domain nevek nyilvántartását végző informatikai rendszer számára.

A cég a város a terveitől függetlenül egy honlapot kívánt indítani, ahol Miskolc kulturális eseményeit, programjait gyűjtötte volna össze. Honlap készítési szándékától azonban később elállt és a használaton kívüli domain kezelési jogát értékesítette egy miskolci magánszemélynek.

A postás bírságot hozott

Bár a domain nevet a ME-GA Kft. igényelte mégis a cég ügyvezetőjével, mint magánszeméllyel szmben kiszabott egy 30 000 Ft-os bírságot Miskolc Megyei Jogú Városának Hatósági Osztálya. Portálunk bírtokába jutott információk szerint Miskolc Önkormányzata a 19/1994. “a város nevének használatáról” című rendeletre hivatkozva hozta meg határozatát. 
“Miskolc város nevét, ennek ragozott, rövidített, mozaikszós vagy toldalékos formában történő használatát bármely jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elnevezésébe, rendezvényei címébe csak előzetes engedély alapján veheti fel, illetve használhatja.”szól a rendelet vonatkozó része.

 

 

Kép leírás (alt)

Kép leírás (alt)
A határozat.
(Kattintson ide a nagyításhoz!
Indoklás
(Kattintson ide a nagyításhoz!)

 

 

 

 

Szerették volna a domain nevekre is kiterjeszteni, de mégsem kellett

Miskolc Önkormányzata közel két hónapja a rendelet hatályát szerette volna kiterjeszteni a domain nevekre is. “Az 1994. évi rendelet nem tér ki a város nevének elektronikus használatára, valamint annak szabályaira, ezért indokolttá vált a rendelet módosítása. A szabályozást ki kell terjeszteni az elektronikus tájékoztási eszközökön valamint Domain nevekben történő megjelenítésre. A rendelet hatályának kiterjesztése, azért is fontos, mert magasabb szintű jogszabályok e tárgyban nem tartalmaznak konkrét rendelkezéseket.” – áll a március 22-i Közgyűlésre beterjesztett indoklásban.

A rendeletet az előterjesztő azonban visszavonta, így a szabályozás nem lépett érvénybe. A helyi és országos hazai sajtó nagy terjedelemben számolt be a szabályozási szándékról. A fokozott érdeklődés miatt Miskolc Városa egy sajtóközleményt adott ki március 27-én, amely az alábbi mondattal zárul: “A Miskolc karakterláncot tartalmazó domain nevek használóinak jelenleg nincs a város irányából előírt adminisztrációs teendőjük.”

Miklós Béláné, az Önkormányzat Hatósági Osztályának vezetője a boon.hu regionális hírportál számára adott nyilatkozatában úgy nyilatkozott, hogy az 1994-es rendelet hatálya kiterjed a domain nevekre is: “A város nevének használatáról szóló 94-es önkormányzati rendelet egyik bekezdése alapján (történt a birság kiszabása). Ebben szerepel: >>Aki a város nevét megnevezésében vagy egyéb módon engedély nélkül, illetve az engedélytől eltérően használja…szabálysértést követ el és 50.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.<<“

Az ügy a bíróságon végződik?

Információink szerint a MiskolcPont.hu domain nevet eredetileg bejegyeztető ME-GA Kft. ügyvezetője nem fogadja el a határozatban foglaltakat és kifogást nyújtott be Miskolc Város Jegyzőjéhez. Amennyiben a határozatot nem vonja vissza a jegyző a cég ügyvezetője jogi úton kíván érvényt szerezni véleményének.

menu
menu