Megszorult? Zálogba adhatja webcímét!

Megszorult? Zálogba adhatja webcímét!

Már a domain neveket is zálogba lehet adni - de egyelőre még csak az USA-ban.

Sok domain tulajdonos álmodik arról, hogy egyszer eljön az a nap, amikor a bankok ugyanolyan vagyonként ismerik el a domainek értékét, mint ahogy más vagyontárgyak – pl. autók, lakások – esetében is történik. A finanszírozási lehetőségeknek egy egészen új világa tárulhatna fel, ha az ember a domainjét biztosítékként használhatná lakáskölcsönhöz, vagy bármely más célra. Ez az idő valószínűleg még nagyon messze van, de a internetes üzletember, Rick Latona talán egy kicsivel közelebb hozta ezt a napot legutóbbi vállalkozásával, a DigiPawn.com-mal. A 33 éves, atlantai (Georgia) üzletember a DigiPawn.com oldalra épített portálján átültetette a záloghitelezés modelljét domainekre és más szellemi tulajdonokra. Ha elég jók az ember domainjei (már persze a DigiPawn szempontjai szerint) akkor akár kézpénzes kölcsönt is vehet fel rájuk.

A domainről előre le kell mondani

Eltérően azonban a klasszikus banki kölcsönöktől, ebben az esetben a zálogkölcsön felvételével egyidőben le kell mondani a tulajdonjogokról, így ha a hitelfelvevő nem tudja teljesíteni a szerződésben vállaltakat, a hitelező áruba bocsáthatja a domaineket.

Záradék a domain "forgalmijába"

„A zálogviszony idejére a domain nyilvnántartási adatbázisában a mi nevünk lesz, azonban a név kezelési jogát az ügyfél megtarthatja – magyarázza Lantona – Gyakorlatilag egy adás-vétel jön létre, amikor beveszünk egy zálogot, de a zálogosnak visszavásárlási joga marad, csupán a záloghitel összegét, és még az előre kialkudott kamatot kell megfizetnie. Ez hasonlít a gépjárműveknél alkalmazott zálog hitelezéshez, mert ha a valaki a kocsiját adja zálogba, a hitelfelvevő továbbra is használhatja az autóját, de egy záradék kerül a forgalmiba.”

Mennyit is ér a domain?

Az ügy legérzékenyebb pontja, hogy nem olyan könnyű meghatározni egy-egy webcím piaci értékét. Nincs katalógus, mint az autók esetén. Minden domain más és más értékkel bír. Ennek fényében vajon mennyit remélhet egy ügyfél a domainjéért DigiPawn-tól? „Az általunk gondolt érték 100%-át vagy annál valamivel kevesebbet tudunk ajánlani, ami esetenként sokkal kevesebb is lehet, mint amennyit a tulajdonosok szerint ér a domainnevük. Lehet, hogy valaki úgy véli, hogy a tulajdonában lévő domainnév 100 ezer dollárt ér, azonban ha mi nem tudnunk gyorsan túladni rajta csak 15-20 ezer dollárért, akkor ennyi hitelt tudunk biztosítani. Érdekünk, hogy ha a hitelfelvevő nem teljesít, akkor is vissza tudjuk szerezni a hitelezett összeget.” – nyilatkozta a DomainNameJournal számára a Latona.

Együttműködésben a Monikerrel

Lantona egy érdekes egyezséget kötött a domain aukciósházat üzemeltető Moniker.com-mal. A kontraktus szerint a Moniker becsüli fel az ügyfelek domainjének zálogértékét. Lantona reméli, hogy másokkal is meg tud majd egyezni hasonló együttműködésről. Lantona szerint közeleg az a nap, amikor a bankok elfogadják biztosítékként a domaineket, de úgy véli, addig még akár 15 év is eltelhet, mivel a bankok a domainpiac stabilizációjára várnak.

menu
menu