Megjelent a hitelválság a hazai internetes világban

Megjelent a hitelválság a hazai internetes világban

Több jel mutat arra, hogy a domainiparban is érezteti a hatását a válság.

A regisztrálni kívánt .hu domain neveket tartalmazó lajstrom adatai szerint a budapesti Alszol Rendszerfejlesztő Kft. domain regisztrációs kérelmet nyújtott be a hitelválság.hu és a hitelvalsag.hu domain nevekre. A webcím bejegyzésére a 14 napos várakozási időszak letelte után, november első napján kerül sor.

A domainabc.hu kérdésére a cég ügyvezetője elmondta, hogy egy átgondolt tervük van a domainhez kapcsolódó oldal tartalmára vonatkozóan, azonban nem szeretnének a versenytársaknak ötletet adni, ezért egyelőre nem hozzák az üzleti terv részleteit nyilvánosságra.

A válság hatásai a domainiparban

Az egyre komplexebb válság a domainiparba – hasonlóan a többi szektorhoz – begyűrűzik majd. Ennek mértékéről a szakmán belül találgatások folynak, azonban kézzel fogható jelei már mutatkoznak. Az Egyeesült Államokban az újonnan bejegyzett domain nevek száma még nem érezhető mértékben – az előző héthez képest 7%-kal – esett vissza. Várhatóan a megújításokra is hatással lesznek a gazdasági nehézségek. Ezt egyrészt a dollár árának erősödése, másrészt az október végén a .com, .net és .org webcímeket érintő 7%-os nagykereskedelmi áremelés eredményezi majd.
A hazai domain regisztrációs nyilvántartás arról tanúskodik, hogy Magyarországon a domain nevekre vonatkozó igények egyelőre nem mutatnak visszaesést.

„A piac az eddig megszokott ütemben bővül, azonban átstruktúrálódott.” – mondta a domainabc.hu kérdésére Koleszár Péter, a hazai domainpiac hetedét birtokló microware Hungary Kft. ügyvezetője. „Az előző évek hazai gazdasági nehézségei átrajzolták a magyar piacot. A domain nevekbe történő befektetéseket főleg cégek választják. A magánszemélyek érdeklődése mind befektetői, mind vásárlói oldalról csökkenést mutat ezen a piacon. Ezen trend  erősödésére látok esélyt az elkövetkezendő időszakban is.”

Fektessen domain névbe!

A másodlagos domainpiac (lsd. keretes írás) legjelentősebb szereplője, a német SEDO aukciós ház az október 15-én küldött hírlevelében a domain nevekbe történő befektetés mellett érvel. A webcímekbe történő beruházás segítheti a vagyonok értékének megtartását, hiszen az Internet és ezzel a domain nevek piacára kisebb mértékű nehézség vár, mint az ipari, termelő ágazatra.

menu
menu