Mégis emelkednek a domainek árai – csak lassabban

Mégis emelkednek a domainek árai – csak lassabban

Az ICANN-nal kötendő új egyezménytervezet alapján a VeriSing csak különböző megkötésekkel emelheti majd a díjakat a .com domain neveknél.

Többször is beszámoltunk arról az internetes közösség által kezdeményezett mozgaolmról, amely a domain nevek kiosztásáért felelős hatóság, az ICANN és a .com domain tartomány jelenlegi kezelője, a Verisign között kötendő megállapodás ellen szólal fel. A kifogásolt kontraktus szerint a .com domain tartomány kezelője 2012-ig végezheti a .com címek felügyeletét amennyiben a Verisign visszavonja az ICANN indított bírósági keresetét. Sokan elvtelen alkuval vádolták meg a legfőbb hatóságot, ezt egyik szereplő sem ismerte el, de a nagy nyomásra való tekintettel a két fél újratárgyalta a megállapodást.

Az áremelés marad, csak az üteme változik

A kifogásolt szerződésben az a pont bántotta leginkább az internetes közösséget, amely szerint a domain nevek árának meghatározásában – majdnem – szabad kezet kapott volna a Verisign.
Az új egyezség korlátokat állítana a Verisign számára. A következő hat évből kettőben a Verisign maximum 7 %-kal emelheti majd a díjakat, azonban csak biztonsági veszély elhárításáank céljából és az ICANN engedélyéhez kötve történhet meg az emelés.

"A maradék 4 esztendőben minden alkalommal, engedély nélkül is végrehajthatja a 7 százalékos díjnövekedést" – mutatott rá a szerződésben lévő kiskapura a Network Solutinos (NS), a második legnagyobb regisztrátor, amely tulajdonosa 2003-ig a Verisign volt. "A több mint 40 millió használatban lévő .com végzű címmel számolva egy ilyen emelés csak az első évben 17 millió dolláros többletet jelenthet a Verisignnak." – áll a NS közleményében.

Más pozitív változás is van

Az új megállapodás egy másik pontját azonban üdvözölte a regisztrátor cég.
A kontraktusból kikerült a Verisign pótdíj kivetési lehetősége, amely az első terv szerint egy rejtett bevétel növekedést biztoított volna a tartományt felügyelő cégnek.
Egy másik pont megváltoztatása az ICANN bevételeinek stabilizálására tesz kísérletet. A régi egyezség szerint a VeriSign maximum 50 centet jutatott volna „.com” nevenként az ICANN-nak. Jelen állás szerint a cégnek 6 millió dollárt az első évben fizetnie az ICANN számára, amely 2009-re már 12 millió dollárra emelkedik.

A pereskedés marad

Az új megállapodás egyértelművé teszi, hogy az egyezség megkötése nem jelenti azt, hogy az ICANN jóváhagyja a „site Finder” nevű keresőt, amelyet a Verisign 2003 végén vezetett be abból a célból, hogy segítsen az inetrnetezőknek, hogy akkor is megtaláljanak egy oldalt, ha félregépelték a keresett címet.
Az ügyben sok panasz érkezett, melyek szerint a „site Finder” akadályozta olyan internetes eszközök működését, mint a spam-szűrők, és tisztességtelen előnyhöz juttatja a keresésben a Verisignt, végül a panaszok eredménye az lett, hogy a szolgáltatást alkalmazását megtiltotta az ICANN. Válaszként a Verisign beperelte az ICANN-t, arra hivatkozva, hogy a hivatal megnehezíti a cég számára, hogy új üzleteket köthessen. Az ICANN pedig viszontkeresettel élt.

És még nem ért véget a harc sem…

Az ICANN tevékenységének nagyobb átláthatóságáért harcoló CFIT (Coalition for ICANN Transparency) nevű szervezet, amely szerint az új feltételek még mindig nem megfelelőek. John Berard, a csoport szóvivője kijelentette: „Teljesen egyértelmű, hogy a VeriSign és az ICANN jól tudják, melyek azok a pontok, amelyeket az internetes közösség leginkább kifogásol, de azt hiszem, az előtárt revízió csak névleges változást takar.”

menu
menu