Megállj a pornónak és a szerencsejátéknak

Megállj a pornónak és a szerencsejátéknak

A domain nevek értékesítésében közreműködő Afternic úgy határozott, hogy a jövőben nem ad segítséget szex, kaszinó, erőszakos és más „bűnös” tartalomhoz köthető webcímek értékesítésében.

A döntés nem előzmények nélkül való. Az Intenetes hónapról-hónapra egyre inkább csökken az erotikus és a kaszinó jellegű oldalak reklámértéke. Sőt nemrégiben az Egyesült Államokban letartóztatták az egyik ismert brit kaszinóoldal üzemeltetőjét is.
Mindezek ellenére az egyik vezető domain auciós portál, az Afternic ilyen irányú döntése akár váratlan pálfordulásnak is tekinthető, hiszen nemrégiben még egyik kiemelt ügyfelük képviseletében egy meglehetősen értékes szerencsejátékokkal kapcsolatos domain portfolió értékesítésére vállalkoztak.

Fehéríteni az iparágat

A társaság tájékoztatása szerint a döntéssel elsődleges céljuk, hogy vonzóbbá tegyék a domain ipart a kisebb vállalkozások és mások számára, akiket esetleg zavart eddig, hogy egy listában szerepelhetnek a megkérdőjelezhető hírnevű webcímekkell. Szeretnék továbbá erősíteni a törvényességet. Roger Collins, az Afternic elnöke, így fogalmazott az ügyfeleknek küldött e-mailben:
„Reméljük mindenki érti, hogy nem cenzúrázni akarunk és mindenképpen támogatjuk a szabad véleménynyilvánításhoz és önkifejezéshez való jogot. S persze nincs hiány olyan más Internet helyekből, amelyek az ilyen webcímeket pártolják.
Az Internet, mint működése kezdetén a televízió, egyelőre egy új határvidék. Hisszük, hogy az üzletág vezetőinek – ideértve magunkat – a feladata, hogy kialakítsa az általános elveket és gyakorlatokat. Elhatározásunkat a szociális felelősséget vállaló társasági működés és annak reménye motiválta, hogy lépésünk elősegíti a témáról való eszmecsere kibontakozását.”

A nagyok egyelőre kivárnak…

Más vezető kereskedőházak, mint például a Sedo és a DNForum, egyelőre nem vonulnak kia a szex és szerencsejátékos domainek értékesítéséből. Érdemes lesz megfigyelni, hogy vajon az Afternic példájának lesznek-e követői, és a döntés következtében valóban tisztábbá válik-e a domain üzletág.

menu
menu