Még az idén megnyílhat az .eu domaintér

Még az idén megnyílhat az .eu domaintér

.

Az Európai Bizottság május 22-én döntött arról arról, hogy a Brüsszeli székhelyû EURID (European Registry for Internet Domains) konzorcium lesz az .eu végû domainek nyilvántartója. Az .eu domaintér megnyitása várhatóan még az idén elkezdõdik, azonban az internetes címek kiosztását felügyelõ szervezetnek (ICANN) még jóvá kell hagynia az új végzõdés bevezetését. A Brüsszeli cég jelenleg Belgium, Olasz- és Svégdország nemzeti felsõszintû domainjének nyilvántartójaként tevékenykedik.

A bevezetés ütemezésérõl nem lehet egyelõre tudni, de valószínû, hogy az utóbbi idõszakban bevezetett új végzõdésekhez hasonlóan az .eu-nak is lesz egy un. sunrise szakasza, amikor a nyilvános regisztrációt megelõzve a védjegytulajdonosok és egyéb szempontok alapján cégek és intézmények igényelhetik meg a neveiket.

A tervek szerint a nevek igénylése 10 Euróba fog kerülni, a második évtõl pedig 5 eurót kell fizetni majd a fenntartásért, ezek azonban a nyilvántartó fizetendõ költségek a felhasználók a regisztrátorok által alkalmazott árakon juthatnak majd a nevekhez.

menu
menu