Másfél milliomos olaszok

Másfél milliomos olaszok

Olaszországban bejegyezték a másfél millimodik .it domaint.

Az olasz nemzeti domaintér, az .it elérte a 1,5 milliós határt. Ezzel a talján végződés Európa ötödik, a világ hetedik olyan tartománya, amelynek sikerült a „másfél milliomosok” táborába belépnie.

A bejelentést az olasz nyilvántartó, az Iit-cnr igazgató Domenico Laforenzaja tolmácsolta a sajtó irányába. A 2008-as évben tapasztalt piaci növekedés eredményeképp sikerült elérni a másfél milliós határt. A regisztrációk száma az idei évben minden hónapban elérte a 25000-es értéket, azonban kiugrásnak számított a május, amikor több mint 30000 .it domaint jegyeztek be.
Az olasz domaintér népszerűségét az a tény is befolyásolja, hogy az .it az angol nyelvben jó szójátékokra ad lehetőséget, ezért előszeretettel választják az angol nyelvű honlapokhoz is. Ilyen játékos webcím például a sing.it (ezt énekeld), a search.it (keresd meg) vagy a hunt.it (vadászd le).

Az .it tartomány kritikusai azonban az ünnepi hangulatot megtörve hamar tudatták, hogy már rég el kellett volna érni ezt az értéket az olasz névtérnek, azonban ez azért nem sikerülhetett, mert az olasz domaintér túlbürokratizált. A .hu domaintérhez hasonlóan minden domain kérelmezőjének egy aláírt igénylőlapot kell benyújtania a Nyilvántartóhoz, amely ellenőrzését és elbírálását követően juthat a kérelmező az .it végű azonosítójához. A bírálók szerint egy ellenőrzést és adminisztrációt mellőző regisztráció esetén egy évvel ezelőtt már el lehetett volna érni a másfél milliós határt…

menu
menu