Március 15. – egy kettős ünnep

Március 15. – egy kettős ünnep

Március 15-én jegyezték be az első .com domaint.

"1985. március 15. – A kormány az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából elrendeli a házak nemzetiszín trikolórral való fellobogózását. Az ellenzéki csoportok független megemlékezéseket tartanak Budapesten. – Brazíliában véget ér a két évtizedes katonai kormányzás. " – áll a szűkszavú összefoglaló a 29 évvel ezelőtti eseményekről. Ezen a napon azonban elindult valami… Ezen a napon kiadták az első igénylő számára az első domain nevet. A nemzeti ünnepünk napján kiosztott Symbolics.com-ot tartják az első webímnek az internet történetében, azonban a gyakran megfeledkeznek a ténylegesen elsőnek tartott webcímről. A nordu.net azonosító az internet üzemszerű működéséhez vették nyilvántartásba már 1985. január 1. napján.

A symbolics.com öt évvel ezelőtt egy befektetői társaság kezébe került, mert az eredeti igénylője – egy hardverek gyártásával foglalkozó cég – megszűnt és a legelső internetes azonosító birtoklása presztízst jelent.

A domain nevek népszerűsége megélehetősen lassan indult be. Az első évben még csak 8, 1986-ban 64, 1987-ben is csak 121 webcím volt kiosztva. 1995-ben is még csak 9000 azonosítót használtak. Mára több, mint 100 millió önálló domain nevet tartanak fenn.

menu
menu