Magyarországon kevésbé kelendőek az .org domainek

Az .org egyike a legismertebb végződéseknek. A web jelentős része tartozik ehhez a tartományhoz és a regisztrációk száma dinamikusan növekszik.

A maga több mint 3.769.888 bejegyzett domain nevével, az .org kiterjesztés a harmadik legelterjedtebb első szintű általános tartománynév a világon, amely fantasztikus növekedésen ment át az elmúlt években (2004 januárjában még 2.674.286 .org domain regisztrációt tartottak számon).

Mutatsd a domainedet, megmondom ki vagy!

Noha az .org kiterjesztéshez nem tartoznak korlátozások – vagyis bárki bejegyezhet .org végződésű domaint –, mégis úgy alakult, hogy a közfelfogásban elsősorban a non-profit szervezetekkel kapcsolódott össze a végződés. (Az Internet hőskorában szándékosan alakítoták így, hiszen az „organization” rövidítéséből született, ami angolul „szervezet”-et jelent és elsősorban a civil közösségek azonosítására szolgál.) Alapítványok, egészségügyi szervezetek, kulturális és művészeti projektek, valamint oktatási intézmények, szociális egyesületek és hitközösségek egyaránt megtalálhatóak ebben a névtérben.
Az Internet használóinak túlnyomó többsége, tanulmányok szerint is, a non-profit tevékenységgel köti össze az elnevezést – vagyis az .org védjeggyé vált, ami a civil szerveződések képzetét kelti a felhasználókban. Ugyanakkor a társadalmi tevékenységet végző cégek is gyakorta választják. A statisztikák egyértelműen jelzik azt is, hogy a regisztrációk célja nem csupán márkavédelem: a bejegyzett domainek nagyjából 73 százaléka valóban működő webhelyekhez köthető, amely sokkal jobb arány a .com és .net végződésnél tapasztaltakhoz képest.

Ahány ház…

Az .org legerősebb piaca – az amerikain kívül – a német, az angol és a francia internetes közösség. Számos új lehetőséget biztosított például, mikor 2005 januárjában lehetővé vált a német betűket is tartalmazó .org domainek bejegyzése. Jónéhány klub és társaság élt a lehetőséggel, hogy az eredeti írásmód szerint regisztráltassa a nevét.

Hazánkban kevésbé használatos

Magyarországon a nemzeti végződés (.hu) a legelterjedtebb a civil szervezetek körében is, az org.hu végződés helyett inkább a szervezeti formát kiírva választanak webcímet (pl. mosolyalapitvany.hu). A szervezetek számára létrehozott .org.hu tartományt kevésbé használják, a bejegyzett közel 200 000 .hu tartománybeli címből összesen alig 350 ilyen cím létezik.

[file=612cikk.html]

menu
menu