Magyar diplomáciai siker a domainiparban

Magyar diplomáciai siker a domainiparban

Az Európai Unió által életre hívott domain tartomány, a .eu tanácsadói testületébe meghívást kapott egy magyar vállalkozás.

A Internet hazai történetének egyik legjelentősebb diplomáciai sikerének számító eseményre került sor október 8-án, Brüsszelben. A 2005-ben életre hívott közös, európai domain tartomány, az .eu koordinálását ellátó szervezet az EURID egy magyar vállalkozást kért fel a szervezet tevékenységére befolyással bíró un. Advisory Board-ban való részvételre. A testület munkájában a B-A-Z megyei székhelyű EU domain Kft. kommunikációért felelős vezetője, Koleszár Péter vesz részt.
Az újonnan életre hívott szervezetben a domainipar területén több vállalkozásban is érdekelt magyar szakemberen kívül egy-egy amerikai, brit, spanyol, dán, francia, román, luxemburgi és német tanácsadó tevékenykedik majd. A testület feladatai közé tartozik majd az .eu névtér marketing stratégiájának megalkotásában való részvétel, azonban a testület a technikai jellegű kérdéseken kívül bármilyen kérdéskörben véleményt alkothat illetve javaslatokat fogalmazhat meg a szervezetet irányító munkaszervezet részére. A testület tagjai 3 évre kerülnek megválasztásra és a munkában való részvételük rotációs rendszerben történik oly módon, hogy egy alkalommal 4 fő vesz részt a testület ülésein. A három évre elfogadott munkaterv szerint várhatóan évente három alkalommal vizsgálják majd felül a domain tartomány és az internetes ágazat fejleményeit és ezen üléseken javasolnak esetleges változtatásokat, illetve kiigazításokat a munkaszervezet számára. A testület tagjai a három éves ciklust követően egy terminusban ismételten részt vehetnek a munkában. A szervezet tevékenysége és üléseiről készült jegyzőkönyvek az EURID honlapján elérhetőek a domainipar iránt érdeklődők számára.

Az EU domain Kft-ről

A vállalkozás 2005-ben alakult azzal a céllal, hogy az Európai Unió által létrehozott .eu névtér iránt érdeklődő hazai és külföldi ügyfeleket kiszolgálja. A cég elsőként vezette be a teljes körű, automatikus domain regisztrációs rendszert. A társaság piaci részesedése a magyarországi .eu nevek piacán meghaladja a 20%-ot.

Az .eu domain tartomány

Az Európai Unió részben a .com domain tartomány hegemóniájának ellensúlyozására részben a közös európai identitás megszilárdítása érdekében hozta létre az .eu domain végződést. A végződés legnagyobb sikere Németországban van, ahol az eddig bejegyzett 2,5 millió webcím 40%-a van lefoglalva. Magyarországon a közel 500 000 darabos .hu névtér után a  második legsikeresebb az .eu tartomány a közel 26 000 azonosítóval.

Koleszár Péter (35)

A tanári képesítéssel rendelkező szakember 1998-tól irányít informatikával és domain nevekkel kapcsolatos vállalkozásokat. Az úttörő jelleggel végzett domainipari tevékenységei között található Európa első, tisztán domain témakörben pubiláló hírportáljának (domainabc.hu) megalapítása, nevéhez fűződik az első magyarországi élő domain árverés megszervezése, illetve a .hu domaintér egyik piacvezető regisztrátor cég (microware Hungary Kft.) alapítója és ügyvezetője.  

Kapcsolódó cikkek:

Koleszár Péter: Jól fizet a fantázia

menu
menu