Love.me – szerelmi felszólítás domain névvel?!

Love.me – szerelmi felszólítás domain névvel?!

Ebben az évben, ha valaki kellően figyelmes, tehetős és szerencsés, akár a domain nevével is kérheti kedvesét, hogy szeresse őt. Hamarosan jegyezhető lesz ugyanis a .me tartomány, amely elé pl. a „love” szó is kerülhet.

Valamivel több, mint egy évvel ezelőtt számoltunk be róla, hogy az újonnan létrejött balkáni állam, Montenegró megkapta a Nemzetközi Szabványügyi Testülettől (ISO) a saját két karakterből álló jelölését. Az ISO 2006. szeptember 30-án vette nyilvántartásba az ország új azonosítóját, a „me” karaktereket.
Az új országkód tényleges használatba vételéhez azonban több feladatot is meg kellett oldani. El kellett készíteni a domain regisztrációs szabályzatot és meg kellet teremteni a működtetéshez szükséges infrastruktúrát.
Az új tartomány kezelésével Montenegró kormánya egy három cégből álló konzorciumot bízott meg. Egyikük a helyi ME-Net, amely Montenegró és a szomszédos államok lakóinak domain regisztrációjáért felelős. A másik két cég amerikai: a .info doamint kezelő Afilias és a legnagyobb domain regisztrátor, a GoDaddy. Míg előbbi főleg a technikai háttérért felelős, utóbbi feladata az egész világra kiterjedő marketing és értékesítés, felhasználóknak és viszonteladóknak egyaránt.
A GoDaddy alapító vezetője, Bob Parsons örömmel nyilatkozta: „Nagyon izgatottak vagyunk az új .me tartományban rejlő lehetőségek és amiatt, hogy ezt mi juttathatjuk el a web használóihoz és a bejegyzést végzőkhöz. Természetesen igazi GoDaddy stílusban hirdetjük majd. Néhány .me domain összekapcsolva a mi ügyféltámogatásunkkal és az Afilias regisztrációs rendszerével határtalan lehetőségeket nyújt.”
A konzorcium doMEn néven (a „domain” szó montenegrói formája), hozott létre új szervezetet a működés irányítására. Úgy tervezik, minden regisztrációval és doamin értékesítéssel foglalkozó cégnek felkínálják, hogy vegyék fel a .me végződést a kínálatukba. Jó hír, hogy .me webcímet bárki bejegyeztethet majd, nem kell montenegrói kapcsolattal rendelkeznie.
Az érdeklődés valószínűleg igen jelentős lesz, hiszen a címben említett és az egyéb kézenfekvő angol kifejezések mellett (pl. about.me, call.me, kiss.me, give.me stb.) más nyelveken is jól hangzó kifejezések alkothatóak. Pl. spanyolul „amar.me” (szeress) vagy olaszul „secondo.me” (véleményem szerint).
Már csak azt kellene tudnunk, milyen áron lehet majd .me domaint bejegyeztetni. Erre azonban egyelőre még nincs válasz, a döntést ugyanis Montenegró kormánya hozza majd meg.

menu
menu