Létrehozták az Internet Hírességeinek Csarnokát

Létrehozták az Internet Hírességeinek Csarnokát

A tagok közé a munkájukkal a világhálóra legnagyobb hatást gyakorlók kerülhetnek be.

Az Internet Society nevű szervezet, a megalakulásának 20. évfordulójára Genfben megtartott Global INET 2012 konferencia keretében bejelentette, hogy létrehozták az internet nagyjai előtt tisztelgő Internet Hírességeinek Csarnokát.

A tagok közé 2012-ben bekerülők teljes névsora az alábbiakban, kategóriánként olvasható:


Úttörők

Az internet alapítóinak, tervezőinek és a kezdeti fejlesztésekben részt vevőinek munkáját elismerendő, a Csarnok tagjává választották a következőkben felsoroltakat:

Paul Baran, Vint Cerf, Danny Cohen, Steve Crocker, Donald Davies, Elizabeth Feinler, Charles Herzfeld, Robert Kahn, Peter Kirstein, Leonard Kleinrock, John Klensin, Jon Postel, Louis Pouzin, és Lawrence Roberts.

Innovátorok
Azok a szakemberek, akiknek köszönhetően az internet egyre szélesebb körben volt képes elterjedni. Kiemelkedő technológiai, kereskedelmi vagy politikai tevékenységeik miatt a következő emberek érdemelték ki, hogy a Csarnokba kerülhessenek:

Mitchell Baker, Tim Berners-Lee, Robert Cailliau, Van Jacobson, Lawrence Landweber, Paul Mockapetris, Craig Newmark, Raymond Tomlinson, Linus Torvalds és Philip Zimmermann.

Globális kapcsolatteremtők
Munkájukkal jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az internethasználat globális mértékben növekedjen:

Randy Bush, Kilnam Chon, Al Gore, Nancy Hafkin, Geoff Huston, Brewster Kahle, Daniel Karrenberg, Toru Takahashi, és Tan Tin Wee.

A Csarnok új tagjai, bár rendkívül különböző életutat tudhatnak maguk mögött és a világ számos országából származnak, mindannyian nagyon szenvedélyesen végezték, illetve végzik ma is munkájukat, amelynek gyümölcséből a világ minden internethasználója részesül. A világháló ilyen formában kétségtelenül minden idők leghatékonyabb gazdasági és társadalmi fejlődését elősegítő eszköze.

A bejelentéssel egy időben elindult az internethalloffame.org honlap is, amely bemutatja a Csarnok tagjait és ahol mindig a legfrissebb információkat találhatjuk meg azok munkájáról és az általuk elért eredményekről. A weboldalon megnézhető a tagok fényképes életrajza, ám ezeken kívül egy exkluzív interjúsorozat is felkerül majd a Wired magazin készítésében, melynek első részében Vint Cerf, az internet atyjaként is emlegetett egykori ICANN elnök fog válaszolni a feltett kérdésekre.

Az Internet Hírességeinek Csarnoka a tervek szerint minden évben új tagokkal bővül.

menu
menu