Lengyelország milliomos lett

Lengyelország milliomos lett

A lengyel névtérben bejegyezték az egymilliomodik webcímet.

Néhány hete számoltunk be arról, hogy a kanadai névtérben (.ca) bejegyzett webcímek száma elérte az egymilliót. Annak ellenére, hogy az észak-amerikai országnál Lengyelországban évekkel később honosodott meg az Internet szintén bejelentették, hogy a nemzeti névtér (.pl) alatt megtörtént az egymilliomodik regisztráció. A .pl névteret felügyelő szervezet, a Research and Academic Computer Network (NASK) Domain Divíziójának első embere, Andrzej Bartosiewicz hozta nyilvánosságra a hírt.

A lengyeleknél 2003-ig kizárólag a központi nyilvántartónál közvetlenül lehetett kérelmezni a webcímek lefoglalását. A magyar rendszerhez hasonló regisztrátor partneri – itthon franchise – rendszert 2003-ban
vezette be a NASK. A szervezet honlapján nyilvánosságra hozott kimutatásból kiderül, hogy ezen változásnak köszönhetően emelkedett meg a regisztrációk száma. Mára összesen 97 regisztrátor szervezet fogadja a kérelmeket, amelyből 37 külföldi.

Kóstolgatás és előfoglalás

A NASK olyan lehetőségeket hozott létre a névtérben, amely szinte egyedülálló az országkódos végződések világában. A szervezet egyrészt lehetőséget biztosít a „domain kóstolgatásra”, amely lényege, hogy egy domaint egy érdeklődő 14 napra lefoglaljon és az oldal forgalmát mérve eldöntse, hogy hosszabb távra le kívánja-e foglalni az azonosítót.  Egy-egy ilyen kóstolás a regisztrációs díj töredéke. A másik meghonosított intézmény, a domain előjegyzés. A felhasználóknak lehetősége van egy domain névre – a későbbi lejárat reményében – előfoglalást tenni a webcímekre.

Részt vesznek a Európa vérkeringésében

A NASK aktív tagja az Európai Domainterek Nyilvántartását Végző Szervezetek Tanácsának (CENTR). „Ez a közösség lehetővé teszi, hogy közelről lássuk a domainpiac nemzetközi trendjeit mind technikai, mind szervezési szempontból. A lengyel domaintér számára nagy elismerés, hogy Andrzej Bartosiewicz-et 2008. márciusban ismét a szervezetet irányító testületébe megválasztották.” – áll Maciej Kozłowski, a NASK igazgatójának közleményében. (A .hu domaintér felügyeletét ellátó szervezet, az Magyarországi Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesülete nem tagja a CENTR-nek, de a támogató partnerek között sem szerepel a magyar szervezet neve.)

Van jövőkép

A lengyel tartomány felügyeletét ellátó szervezet legfontosabb céljának azt tekinti, hogy a jelenleg használatban nem lévő – tehát valószínűleg értékesítési céllal bejegyzett – webcímek száma csökkenjen és egyre több domainhez kapcsolódjon valós tartalom.

articles/13/1243/1_original.jpg
menu
menu