Lehet más a Politika, és a domain is lehet más?

Lehet más a Politika, és a domain is lehet más?

Az lmp.hu foglaltsága miatt a Lehet Más a Politika a lehetmas.hu webcímre kényszerült.

A legutóbbi amerikai elnökválasztási kampányban és azt követően a szakértők egybehanzó véleménye volt, hogy Barack Obama választási sikeréhez az online területen alkalmazott eszközök jelentősen hozzájárultak. Minden kampányban szereplő eszközön szerepelt a barackobama.com domain név. (lásd képgalériánkban.)
A 2010-es magyaroszági Országgyűlési Választások elkezdődött kampányában a pártok közül legaktívabb és legkreatívabb internetes kampányt a Lehet Más a Politika folytatja. Vélhetően ennek egyik oka a más politikai tömörülésekhez képest vékonyabb pénztárca, a másik ösztönző erő vélhetően az, hogy a választói célcsoportjuk jobban behatárolható és a fiatal, magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők nagyobb online aktivitást mutatnak, ezért megszólításuk is sikeresebb az Interneten.

Elsők között a pártok

A pártok a megnevezésükkel azonos domain neveik lefoglalásáról már a hazai Internet korai pillanataiban gondoskodtak. 1996-ban mindössze pár ezer webcím volt kiosztva. A politikai szereplők közül a tulipánosok 1996. januárban foglalták le az mdf.hu-t. A jelenlegi négy parlamenti párt között a liberálisok voltak a másodikok. Az szdsz.hu 1996 áprilisában, három hónappal később a fidesz.hu, majd további 4 hónap múlva az mszp.hu került be a domain nyilvántartási adatbázisba. A jobbik.hu-t a Magyar Fiatalok Társasági Klubja Kulturális Egyesület foglalta le 2001. augusztusában, majd 2003. áprilisában átadta a domain kezelési jogát a Jobboldali Ifjúsági Közösség  részére, majd másfél év múlva a jelenlegi, harmadik legnépszerűbb párt, a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt kezelésébe került.

Vásárlási szándék volt, megegyezés nem

A Lehet Más a Politika tudatosan minden fórumon az LMP rövidítést használja, azonban azzal, hogy az elmúlt években jelent meg, mint politikai szereplő számolnia kellett azzal, hogy a legegyértelműbbnek tekinthető domain nevet, az LMP.hu-t már nem tudják lefoglalni, mert azt már más használja. A domain nevet 2005. novemberében egy informatikai cég, az LMP Kft. jegyeztette be és használja azóta is. A cég ügyvezetőjét megkeresve munkatársunk azt a tájékoztatást kapta, hogy a domain név átvétele/megvásárlása ügyében több ízben érkezett megkeresés a Lehet Más a Politika irányából. Először másfél éve, majd a választási kampány indulásakor. „A megkeresések kimentele eredménytelen volt, ugyanis az általam fair árnak tartott összeg ill. a Lehet más a politika által a domain megvásárlására fordítandó összeg között minden esetben nagyságrendi különbség volt.” – tájékoztatta portálunkat Limpár András, a cég ügyvezetője. A cégvezető által nyújtott információk szerint a domain név a cég működésének szerves részét képezi, nem tervezik azt külön értékesíteni. A domain mögött lévő webhely jelenlegi publikus tartalma minimális, azonban a nyilvánosság számára el nem érhető tartalommal is rendelkezik. A domain néven tapasztalható forgalom az elmúlt időszakban – a választások iránti nagyobb figyelem miatt – jelentősen megnőtt, azonban konkrét forgalmi adatokat nem kívánt az ügyvezető nyilvánosságra hozni.

Egy kiút: más nevet választani

A politikai tömörülésnek a helyzettel való szembesülés után egyetlen lehetősége maradt: új domain nevet keresni. A három betűs domain nevek foglaltsága miatt más végződésben sem gondolkodhatott a párt. Két   alternatíva közül választhattak, második szintű közdomain alatti domain használat (pl. lmp.co.hu vagy lmp.org.hu) vagy egy hosszabb azonosító volt a lehetőség. A párt az utóbbi megoldást választva a először a lehetmasapolitika.hu, majd később a lehetmas.hu domain regisztrációját kezdeményezte.  Mindkét azonosító alatt a szervezet hivatalos honlapja található, azonban a szervezet komminikációjában a lehetmas.hu jelenik meg. A párt a kiválasztott domain nevet tudatosan igyekszik használni. Jelöltjeinek nyilatkozatai során a háttérben az embléma mellett többször megjelenik a domain név. a webcím a hirdetéseken kis méretű betűvel szerepel ezért – ahogyan az az alábbi videón is látható – nehezen olvasható és célját nem éri el.

menu
menu