Legfelsőbb bíróság döntött egy domain ügyében

Legfelsőbb bíróság döntött egy domain ügyében

Egy dél-koreai lakost arra utasított a helyi bíróság, hogy mondjon le a hpweb.com domain névvel kapcsolatos jogairól a Hewlett Packard javára.

A Dél-Koreai Legfelsőbb Bíróság döntött a 35 éves helyi férfi és az egyik legnagyobb számítógép gyártó között fennálló jogi ügyben, melynek tárgya a hpweb.com webcím kezelési joga volt.
A webcímhez kapcsolódóan egy ingyenes e-mail-szolgáltatást működtetett szöuli használó, azonban a név ilyen jellegű használatát sérelmesnek ítélte az amerikai vállalkozás. Még 2000-ben a cég a domain megszerzése érdekében Nemzeti Választottbírói Fórum (NAF) döntését kérte. Az intézmény döntnökei határozatukban a számítástechnikai berendezéseket forgalmazó cégnek adtak igazat és kötelezték a domain kezelőjét a webcímmel kapcsolatos jogok átadására. A domain nevekkel kapcsolatos jogviták rendezésével foglalkozó NAF egy egyesült államokbeli alapítású választottbírói szervezet, ezért a szöuli férfi a szervezet hatáskörét nem ismerte el. Ennek következtében az eljárást a dél-koreai rendes bírósági úton is elinditotta a HP. A helyi bíróság ítélete összhangban állt az említett korábbi döntéssel, vagyis a helyi bíró is Hp-nek ítélte a domain kezelői jogait.
A bírói testület kimondta, hogy a webcím tartalmazza a „hp” betűpárt, amely a számítógépóriás, a HP védjegyével azonos. A bíró megítélése szerint a szöuli férfi szándékosan választott az amerikai számítógépes cég nevéhez hasonló domaint. A rosszhiszemű használatot támasztotta alá az a tény is, hogy a domain perbe fogott kezelője további 450 másik webcím kezelési jogával is rendelkezik, amelyeket nem használ.
Az első per kedvezőtlen kimenetelét követően a férfi a másodfokú bírósághoz benyújtott keresetében kérte, hogy mondja ki a bíróság azt, hogy a nemzetközileg használható domain nevek esetében egy helyi bíróság nem rendelkezik döntési jogkörrel. Ezt meg is tette a másodfokú bíróság, azonban a HP sem hagyta annyiban az ügyet és a Legfelsőbb Bíróság döntését kérte a hatáskör megállapítása ügyében. A legmagasabb szintű döntéshozó intézmény úgy határozott, hogy az első fokú bíróság jogosult domain nevek ügyében határozni és helyben hagyta az első határozatot, így a hpweb.com domain a jövőben a hardvergyártó termékeit népszerűsítheti.

menu
menu