Küszöbön az Internet elmúlt 10 évének legnagyobb változása.

Küszöbön az Internet elmúlt 10 évének legnagyobb változása.

Hamarosan domain végződések sokasága jelenhet meg az Interneten. Azonban a bevezetés számos problémát vet fel.

A hazai internetes sajtóban több hírportál is arról számolt be, hogy a domain nevek legfőbb hatóságaként számon tartott szervezet, az ICANN a vasárnap kezdődött 32. vándorgyűlésén várhatóan a domain nevek végződésének teljes liberalizácójára vonatkozóan születik határozat.
Az előterjesztés szerint várhatóan nem csak a korlátozott számú végződések (pl. .hu, .com, .info) vehetők majd igénybe a domain nevek bejegyzéséhez, hanem akár .szerelem, .autopalya vagy .szoborpark vegű domain nevek is megjelenhetnek.
A híradásokban az olvasható, hogy a testület döntésének eredményeképp bármilyen végződés használható lesz. Az ICANN tervei szerint tényleg lesznek változások, azonban ez a bővítés nem annyira egyszerű és a híradásokból kiolvasható feltétel nélküli optimizmusra azért nincs ok…

Az új végződések bevezetésével kapcsolatos legfontosabb problémaköröket gyűjtöttük csokorba.

Pályáztatás elvén

Várhatóan ugyanúgy mint az eddigiekben is valamilyen pályáztatási rendszerben kerülnek majd kiosztásra a domain végződések. Amennyiben ez a szisztéma folytatódik bárki kérhet majd végződés kezelési jogot azonban az új végződés működésére és kezelésére vonatkozó elképzeléseiről be kell számolnia: melyik érdekcsoport számára osz majd domain neveket és milyen korlátokat épít be a tartományok használatába. Például a már kiosztott .mobi végződés alatt csak mobiltelefonról megjeleníthető tartalom szolgáltatható.

Komoly pénzek

A pályázatok benyújtása várhatóan nem lesz ingyenes. Az új végződések kezelésére jelentkező cégek és szervezeteknek jelentős összegeket kell majd fizetnie a pályázáson túl évente a domain kezelési jog gyakorlásáért is.

Védjegy kérdések

A bővítés legjelentősebb aggálya védjegy jogi szempontból jelentkezik. Minden egyes új tartomány kezelőjének a végződésre vonatkozóan megfelelően szabályoznia kell a domain jogvitákkal kapcsolatos kérdéseket. Például az alternatív vitarendezési rendszert kell kialakítaniuk,ahol a sértett felek panaszaikat előterjeszthetik.

Az új végződések megjelenése jelentős költséget és többlet munkát fog róni a védjegyek tulajdonosaira. Már most több meghatározó védjegy jogi szakember emelt már szót a bővítés ellen.

Érdekek ütközése

A már meglévő domainterek kezelőinek – egy új konkurens megjelenése miatt – nem érdeke a változás. Például a .hu domaintér kezelője számára sem feltétlenül hasznos, ha megjelenik egy .hun tartomány. Várhatóan az ICANN vándorgyűlésen nem lesz teljes egyetértés a résztvevők között.

Technikai háttér

A domain nevek rendszerének jelenlegi kialakítása egyelőre nem teszi alkalmassá az Internetet arra, hogy valójában „bármennyi” új végződés megjelenjen. Az IP tartományok szabványaként megjelenő IPv6 bevezetésén is évek óta fáradoznak a domain nevek és domain tartományok működését felügyelő szervezetek. Az eddigiekben használt IPv4-ől való áttérés újabb és újabb technikai akadályok megjelenése miatt folyamatosan tolódik ki.

A fenti néhány kérdéskör jól szemlélteti, hogy a sajtóban beharangozott „liberalizáció” – amely egyes hírforrások szerint már 2009 elején elkezdődhet – nem annyira egyszerű folyamat. Ezzel szemben az érdeklődés a sajtó irányából jól szemlélteti, hogy a változás sokakat foglalkoztat és a domain nevek rendszere a változás mezejére lépett azzal.

Az ICANN TLD bővítési stratégiája

menu
menu