Kúszik fel a .info domain ára is

Kúszik fel a .info domain ára is

Az .info domaintérben is emelkednek az árak júliustól.

A domain nevek felügyeletét ellátó szervezet, az  Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) és az .info végződésű domain nevek kezelésével megbízott cég, az írországi központtal működő Afilias között fennálló szerződés szerint az utóbbi cég időszakonként jogosult a domain nevek fenntartási és regisztrációs díját megemelni.

Az Afilias 2011. július 1-jén egy áremelést alkalmaz, amely mértéke 0,5 $ lesz. A ár növekedését a regisztrátori licensszel rendelkező cégek az áraikban érvényesíteni fogják, így ebben a hónapban sorra értesítik ügyfeleiket a regisztrátor cégek az áremelés tényéről. Azon felhasználók, akik még júniusban megújítják a domain neveiket azok elkerülhetik azt, hogy már az emelt díjat kelljen kifizetniük. A domain nevek használóinak lehetőségük van arra is, hogy akár több évet előre a még meg nem emelt áron hosszabbítsanak.

A domain nevek áremelkedése évek óta tapasztalható jelenség. Az ICANN és a névterek felügyeletével megbízott szervezetek arra hivatkozással emelik a díjakat, hogy az elmúlt években egyre nagyobb összegeket kell szánniuk a biztonsággal összefüggő kiadásokra. A domain neveket használó közösségek azonban ezen indoklással nem értenek egyet és érthetetlennek tartják, hogy egy szinte monopol helyzetben működő cég – amely Dollárban mérve is milliós nyereséget könyvel el – miért kap engedélyt az áremelésekre vonatkozóan és a kor követelményeihez igazodó fejlesztéseket költségét miért nem a profitjából fedezi.

menu
menu