Kuruc.info ügyben a domain a kulcs?

Kuruc.info ügyben a domain a kulcs?

A magyar hatóságok amerikai segítséget kértek a kuruc.info domainhez tartozó honlappal kapcsolatos nyomozással kapcsolatban.

A Népszava szombati számában megjelentetett Bene László országos rendőrfőkapitánnyal készült lapinterjúból kiderül, hogy a magyar hatóságok az Egyesült Államoktól jogsegély keretében kérnek segítséget a kuruc.info domaint kezelő szerveren található adatokról, ugyanis a jobboldali hírforrást megjelentető szoftver egy amerikában található számítógépről fut. A rendőrség a szerveren található adatokból egyértelmű bizonyítékot szerezhet arra vonatkozóan, hogy honnan kezdeményezték a többek által is aggályosnak tartott információk – például bírók személyes adatainak vagy Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatójának állítólagos telefonhívásait tartalmazó listájának – feltöltését.
A kérés kivitelezése több okból is aggályosnak tűnik: az oldalt kiszolgáló szerver valószínűleg más honlapok adatait is tartalmazza, ezért valószínűtlen a domain nevet kiszolgáló számítógép lekapcsolása és annak átadása a magyar hatóságok számára. A szerver forgalmát rögzítő teljes elektronikus formában rögzített dokumentáció átadása pedig az ügyhöz nem kapcsolódó felhasználók adatait is érintheti. Kétségessé teszi a kiszolgáltatásra irányuló kérés sikerességét az is, hogy a hírportált kiszolgáló szerver tulajdonosa valószínűleg nem a kuruc.info üzemeltetését ellátó társaság.

Lenne lehetőség a felfüggesztésre

A híroldalt kiszolgáló szerver lekapcsolása nem vezethet eredményre, mert egy-egy domainhez tartozó honlap "átköltöztetése" egy fizikailag másik országban található szerverre akár öt (!) perc alatt is megvalósítható, bár a költözést megelőzően történt összes esemény tárolása – a szerver tulajdonosának közreműködése nélkül – nem törölhető, így a "nyomokat" egy domain üzemeltetője – hacsak nem a szerver feltörésével – nem tudja eltüntetni…

A kuruc.info honlap "megszüntetésére" két másik lehetősége is lenne a magyar hatóságoknak. Mindkét megoldás a domain név működésének felfüggesztésére vezethető vissza, azonban mindkét megoldáshoz jogerős bírósági végzés szükséges.
Az egyik esetben jogi eljárás keretében vissza kellene vonatni a domain név kezelési jogát a jelenlegi üzemeltetőtől. Ez a megoldás egyrészt valószínűtlen, mert a szólásszabadság korlátozására való hivatkozással egy ilyen döntést követően a társadalmi szervezetek százai lépnének fel, másrészt az eljárásban több érintett ország jogszabályai alapján kellene döntést hoznia az eljáró döntéshozónak. A feltételezett jogsértő magyar, a honlapot kiszolgáló szerver az Egyesült Államokban van, az .info domain tartományt kezelő szervezet, az Afilias Ltd. ír székhellyel rendelkezik, a domain regisztrátora szintén amerikai…

Magyaros megoldás

A másik megoldás Magyarország határain belüli hatást eredményezhet: egy-egy domain név működésképtelenné tétele a névszerverekből történő kitiltás lehet. Az Internetes alkalmazások – így például ezen cikket megjelentető böngésző – az Internetes csatlakozást biztosító szolgáltatók által fenntartott névszerverekből kérdezik le, hogy egy-egy webcímhez kapcsolt tartalom melyik szerveren található. Amennyiben a vezető internet szolgálatók névszerverei nem adnának választ a böngészők számára az adott domainre irányuló kérésre vonatkozóan akkor a honlap nem lenne elérhető. Bár Kína nem ismerte el, de szakértők szerint hasonló módon blokkolja a lakosai számára "nem kívánatos" online tartalmat.
Természetesen ez a megoldás is ellenérzéseket válthat ki és kétséges az Internet szolgáltatók kötelezhetősége, ráadásul mindössze addig működik a rendszer ameddig nem költözik át a hírportál egy másik domainre, pl. az ujkuruc.info-ra…

menu
menu