Kritizáló honlaptól vonták vissza domainjét

Kritizáló honlaptól vonták vissza domainjét

A kazah kormány egy komikustól megvont egy domaint, mert kritizálta az országot...

A kazah domaintérre (.kz) vonatkozó regisztrációs szabályzat olyan pontokat is tartalmaz, amely a sajtószabadságot sérti. Alig egy hónapja számoltunk be arról, hogy az EBESZ (Európai Biztonsági és Együtműködési Szervezet) sajtószabadsággal foglalkozó ombudsmanja, Haraszti Miklós azzal a kéréssel fordult a kazah vezetéshez, hogy változtassák meg az internetes címekkel foglakozó, nemrég életbe lépett szabályozást. Az ajánlás ellenére egy újabb sajtószabadságot sértő ügytől hangos világszerte média.

Most egy komikus honlapját tiltották le

A Camberidge-i Egyetemen végzett brit komikus Sacha Baron Cohen talán a Da Ali G Show című kábel tévés műsora révén a legismertebb, de pár botrányos karaktert is eljátszott már. Gyakran bújik "Borat" bőrébe is, aki egy szexista és rasszista kazah televíziós riporter és gyakran kritikával illeti volt szovjet tagállam jelenlegi vezetését.
Legutóbb az MTV Music Awards díjkiosztóján Boratot megszemélyesítve szarkasztikus műsorában arról beszélt, hogy milyen vicces dolog kutyákra lövöldözni, és hogy a felesége nem hagyhatná el Kazahsztánt, mert nő…
A kazah hatóságokat felháborította ez az előadás ezért a kazah domain tartományt kezelő kormányzati szervezet csütörtökön felfüggesztette Cohen www.borat.kz című honlapjának működését.
Ezt követően a Kazah Külügyminisztérium elhatárolódott Cohen mondanivalójától, valamint azzal fenyegetőzött, hogy beperli a komikust.
Cohen a borat.kz címen található honlapján közzétett videón válaszolt a fenyegetőzésekre, szarkasztikus módon ismét Borat bőrébe bújva kijelentette: „Nem állok kapcsolatban Mr. Cohennel, és teljes mértékben támogatom a kormányom azon álláspontját, hogy pereljék be ezt a zsidót.” (Cohen ugyanis zsidó.)
Ezek után így folytatta: „Kedves gyárosok, iparmágnások! Meghívom Önöket, látogassanak el Kazahsztánba, ahol hihetetlen természeti erőforrásokkal, keményen dolgozó munkásokkal és Közép-Ázsia legtisztább prostituáltjaival állunk rendelkezésükre.”

Védik a mundér becsületét

A Kazah IT Vállalkozások Egyesületének elnöke, Nurlan Isin, azt nyilatkozta, hogy a webcím működését azért függesztették fel, mert nem felelt meg azon új szabályozásnak, amely szerint a .kz végű webcímek kiszolgálását (DNS) kizárólag Kazahsztán földrajzi határain belül működő szerverek szolgálhatják ki. Emellett a regisztráció folyamán az oldal adminisztrátorának nem létező személy nevét adták meg. „Azért is tettük, hogy .kz domainhez tartzó oldalt ne használhasson arra, hogy bemocskolja Kazahsztánt. Egyébként oda megy és azt csinál, amit akar – de csak más domainek alatt."

menu
menu