Korlátozásokkal blogolhatnak az olimpikonok

Korlátozásokkal blogolhatnak az olimpikonok

A gúzsba kötve táncolás ugyan nem olimpiai sportág, de a blogra vágyó sportolók érezhetik úgy, hogy egy ilyen számban is indították őket. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis igen szigorú feltételekkel engedélyezte csak, hogy a versenyzők blogot írjanak.

A NOB szerint a blog írás „az önkifejezés törvényes formája”. A szervezet ugyanakkor úgy véli, hogy a sportoló blogjának leginkább „napló formát kell ölteni”, és nem lenne szerencsés, ha más versenyzőkről is szót ejtene (vagy interjút közölne) egy-egy szerző.
„Követelmény, hogy az akkreditált résztvevők korlátozzák a személyes olimpiai tapasztalataikra a bejegyzéseiket!” – jelentette ki a bizottság.

Kényszerű szigor

A szigorúság oka, hogy a majdan megjelenő webes tartalmak könnyen megsérthetik a szerzői jogokat, bizalmas információkat tehetnek közzé vagy akár a játékok biztonságát is veszélyeztethetik. Épp ezért a verdiktek a fentiekkel még nem értek véget.
A bloggerek nem tehetnek közzé hang- vagy videó felvételt semmilyen olimpiai eseményről: sem versenyszámról, sem ceremóniákról, sem díjátadásról és semmiről, ami olyan területen zajlik ahová csak akkreditációval, a személyiség igazolásával vagy jeggyel lehet csak belépni. A fényképek megengedettek, de csak akkor, ha nem olimpiai eseményről szólnak. Más sportolókat ábrázoló képeket csak az ábrázoltak beleegyezésével lehet publikálni.

Írni veszélyes

A blogok üzleti célú felhasználása ugyancsak tiltott: „Hirdetés – beleértve a versenyző szponzorára vonatkozó információkat is – olimpiai tartalommal egyszerre nem jelenhet meg a blogon”.
A NOB a felelősségre külön is felhívta a figyelmet: az akkreditált résztvevőknek „nem kellene semmi olyan információt felfedniük (…), ami veszélyeztetheti a játékok biztonságát, lebonyolítását vagy szervezését!”

Tiltott, támogatott

S hogy végül a domainekről is szóljunk: a blog webcíme nem tartalmazhatja az „olimpia” szót vagy ehhez hasonló kifejezést. Azt azonban kifejezetten javasolják, hogy a blogger tegyen közzé az Olimpia hivatalos weboldalára mutató hivatkozást…

 

menu
menu