Könnyítés Ausztráliában is

Könnyítés Ausztráliában is

Az ausztrál domaintér nyilvántartója a szigorú szabályok feloldására tesz lépéseket...

Ausztrália kétségtelenül messze van Európától, azonban a domain világban megjelenő trendek követése szempontjából érdemes figyelni arra, hogy a távoli kontinensen milyen történések vannak… Az .au domaintér a legszigorúbban "őrzöttek" közé tartozik. A tartományt feügyelő nyilvántartó szervezet (auDA) számos megszorítást alkalmaz a nemzeti domainek védelme érdekében. Többek között külföldiek nem kérhetnek .au végű webcímet, vagy például ilyen korlát az is, hogy a földrajzi nevek nem foglalhatóak. Ezen utóbbi passzus azonban június 1-vel kikerül a hatályos regisztrációs szabályzatból.

A könnyítés bevezetése során az azonos webcímekre beérkező igények esetén sorsolás keretében döntik majd el a leendő kezelő személyét. A nyertesnek mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia, ha az adott domaint szeretné magáénak tudni: az ilyen különleges eljárás keretében bejegyzett webcímek regisztrációs díjaként 825 ausztrál dollárt (126 000 Ft (!) ) kell majd fizetni. A magas díj alkalmazásával a webcímekkel való nepperkedést kívánja a háttérbe szorítani a Nyilvánartó, azonban elképzelhető, hogy ezzel az összeggel túllő a célon és a nem spekulációs céllal regisztrálók is távol fogják tartani magukat a megnyíló lehetőségtől.

Hazánkban, a .hu domaintér alatt 2000. márciusában történt domain liberalizáció alkalmával hasonló sorsolás történt, azonban mivel akkor nem volt az ausztálokéhoz hasonló emelt tarifa és a regisztrátorok többsége is csak sikeres bejegyzést követően kért díjat a kérelmezőktől, így mindenki – növelve a sorsolásban való részvétel esélyét – több igénylő nevében is beadta a név foglalási kérelmet. Akkor nagymamák, keresztanyák, sógorok és szomszédok százai váltak domain tulajdonosokká… Az eset 2004. márciusában hasonlóképpen – azonban fokozottabb méretekben – ismétlődött meg, ekkor a .hu domainteret felügyelő Internet Szolgáltatók Tanácsa a ékezetes karaktereket is tartalmazó .hu végű webcímek regisztráicója előtt nyitotta fel a sorompót.

Ausztráliában közvetlenül nem lehet címeket foglalni az .au alatt. Jelenleg 5 végződés áll az kenguruk földjén élők rendelkezésére: .com.au, .net.au, org.au, .asn.au, id.au, azonban au auDA hamarosan 8 újabb második szintű végződés bevezetésére tesz javaslatot.

A szabályok könnyítése egyértelműen mutatja a világban tapasztalható trendet: a liberalizáció irányába történő elmozdulás, a spekulációs célú névfoglalások háttérbe szorításával.

menu
menu