Kis országok közös regisztrátora

Kis országok közös regisztrátora

Közös nyilvántartó szervezet lehet a megoldás több kis ország számára.

Az Országkód Adminisztrátorok Tanácsának (Council of Country Code Administrators) tagjai, például olyan nemzetek, mint Kelet-Timor, Namíbia, Mongólia, Dominika és Kiribati, a Karácsony-sziget Internet Adminisztrációja szoftvereit és infrastruktúráját használják domain regisztrációik lebonyolításához.
A Karácsony-sziget az Indiai Óceánon található, Ausztrália felségterületéhez tartozik, lakosainak száma 2500 fő. Egy ilyen kis terület önállóan nehezen teremti meg a regisztráció feltételeit, így a megoldást egy olyan infrastruktúra és adiminsztrációs rendszer létrehozásában találták meg, amelyen másokkal osztoznak.
„A kockázati tőke bevonása vagy az üzlet egy részének eladása nem volt kívánatos út számunkra” – mesélte Garth Miller, az igazgató. „Az előremutató megoldás ehelyett a lehetséges partnerek felkutatása volt, akikkel megalapozhattuk a közös szoftver- és infrastruktúra-fejlesztést.”
A Karácsony-sziget a hozzá hasonló, kisebb államokat kívánta bevonni a közös fejlesztésbe, akik hozzájuk hasonlóan nehezebben boldogultak volna önállóan. A szintén Ausztráliához tartozó, Csendes-óceáni Norfolk sziget elsőként csatlakozott, majd ezt követte néhány további másik kisállam csatlakozása.
Az átlagos, vérre menően profitorientált üzleti élettel szemben a sziget adminisztrációs eljárása a felüdítő egyszerűséget kínálja. A szoftver nyílt forráskódú és a tagok csak azért a kódért fizetnek, amit használnak – így a szegényebb tagországokat támogatják a tehetősebbek.
„A cég csak a költségek megtérülését tűzte ki célul, így minden tag csak annyit fizet, amennyi az általa használt szolgáltatás önköltsége” – magyarázta Garth Miller. „Néhány tagunk nem tudja vállalni a költségekhez való hozzájárulást, így őket támogatjuk.”

menu
menu