Kína védi olimpikonjainak domain nevét

Kína védi olimpikonjainak domain nevét

A kínai domainteret felügyelő szervezet úgy határozott, hogy ingyenesen biztosítja az olimpioai érmesek számára a nevükkel azons .cn végű webcímeket.

A kínai atléták minden eddigi olimpiai szereplésüknél jobban teljesítettek Athénben, a nemzetek rangsorában az Egyesült Államok után a második helyen végeztek. A nemzeti domaintérben (.cn) máris elkezdődött a harc az olimpikonok nevével azonos webcímekért. A lövészetben aranyérmes Du Li nevével azonos duli.cn webcímet már az olimpia előtt egy évvel regisztrálták, de a szintén lövészetben aranyérmes Wang Yifu nevével megegyező .cn cím is az aranyérem átvételét követő 10. napon lefoglalásra került. A domain neveket ugyanaz a xianmen-i cég jegyeztette be.
A hasonló esetek megelőzése céljából a .cn domainteret felügyelő szervezet, a CNNIC (China Internet Network Information Center) és a sport felügyeletét ellátó szervezet GAS (General Administration of Sports) közösen úgy határozott az olimpiai érmesek számára ingyenesen biztosítják a nevükkel azonos webcímeket.
A .hu domaintér alatt nem áll fenn a veszélye annak, hogy lefoglalják egy-egy olimpikonunk nevét, mivel a központi nyilvántartó elutasít minden olyan névbejegyzési kérelmet, amely magánszemély nevével azonos és nem a magánszemély kérte annak a bejegyzését vagy nem adott annak bejegyzésére felhatalmazást.

menu
menu