Kezdeményezés az egybetűs .com domainek kiosztására

Kezdeményezés az egybetűs .com domainek kiosztására

A domainek adás-vételére szakosodott Sedo előterjesztést nyújtott be az ICANN-hez, aminek elfogadása esetén nyilvános árveréseken értékesíthetnének egy betűs, .com végződésű domain neveket.

Egy korábbi ülésén az ICANN már fontolóra vette az egy betű hosszúságú üzleti (.com) domainek bevezetését – a mostani megkeresés ez alapján született. Ezek a webcímek különösen értékesek lehetnének a potenciális tulajdonosok számára, tekintettel a márkaépítésben való felhasználhatóságukra. Egynek-egynek az ára hat vagy hét számjegyű összeget is kitehet, dollárban, a legtöbb szakértő szerint. A Sedo célkitűzése, hogy bárki, aki érdeklődik ezen domainek iránt, tisztességes áron megvehesse őket, s ne legyen ez csak a nagy cégek vagy a technikában járatosak kiváltsága.
Ugyanakkor az ICANN a bevételek növelése érdekében a regisztráció kapcsán megállapított díj bevezetését javasolja. Kritikusaik viszont felvetik, hogy a szervezetnek nincs joga ilyesmihez, ezeket a döntéseket csak egy önálló testület hozhatja meg. A Sedo azt jegyezte meg, hogy a különösen értékes domainek elárverezéséből származó bevétel egy az egyben az ICANN költségvetését támogatja. A cég becslése szerint a még gazdátlan 23 darab egy betűs .com domain értékesítése hozzávetőleg 2–5 millió dollár bevételt hozhat.
„Ahogy az ICANN-t egyre több nemzetközi kritika éri, kénytelen lesz olyan önállóan és demokratikusan működni, amennyire csak lehetséges” – jelentette ki a Sedo vezetője, Matt Bentley. „Az előterjesztésünk lehetővé teszi az ICANN számára, hogy kettős eredményt érjen el: egyfelől tőkét kovácsol a legkevésbé használt tulajdonából – a nagy értékű, egy betűs domainekből – és hozzáférhetővé teszi őket egy korrekt, nyilvános eljárás során, másfelől az így keletkező bevételeinek köszönhetően eltekinthet a bevezetni kívánt Internetes adóktól.”

menu
menu