Kényszerhelyzetben a Microsoft: meg kellett vennie a kinect.com domain nevet

Kényszerhelyzetben a Microsoft: meg kellett vennie a kinect.com domain nevet

A kinect.com domain nevet - jogi fogást nem találva - kénytelen volt megvásárolni a Microsoft.

A Microsoft egyike azon cégeknek, amelyek tűzzel-vassal küzdenek a márkaneveikhez hasonló domain nevekért., ha azok mások kezelésébe kerülnek. Vannak azonban olyan esetek, amikor hiába van egy cég a legdörzsöltebb ügyvédekkel felszerelkezve mégsem tudja a jogsértőnek gondolt domain nevet jogi úton megszerezni. Ilyen helyzet például akkor állhat elő, ha egy domain név hamarabb kerül bejegyzésre, mint ahogyan a webcímmel megegyező  márkanév védjegyeztetésre kerülne más által.

 

A kinect.com 1999-ből
A kinect.com 1999-ből

 

Ez történt a cég új játékkonzoljának nevével azonos domain név, a Kinect.com esetében is. A webcímet 12 éve foglalta le akkori tulajdonosa, connecticut állambeli Kinect LLC. Ekkor még a Microsoft mérnökeinek és marketingeseinek álmában sem szerepelt az idei karácsony egyeik legnépszerűbb terméke. A Microsoft kénytelen volt megvásárolni a domain nevet. A webcím 2005-ben egy chicagoi marketing céghez került majd a domain nyilvántartás adatai szerint 2010. novemberében vásárolta meg a webcímet a Microsoft.

 

Majd 1997-ből
Majd 1997-ből

 

A domain nevet begépelve egyelőre a Microsoft keresőjének, a Bing-nek a Kinect szóra adott találatai jelennek meg. Kétség nem fér ahhoz, hogy a domain név hamarosan az új konzol népszerűsítését fogja szolgálni. Azonban az is biztos, hogy utolsó tulajdonosánál kötött ki az internetes azonosító…

menu
menu