Kazahsztán domain szabályzata korlátozza a sajtószabadságot

Kazahsztán domain szabályzata korlátozza a sajtószabadságot

A néhány napja életbe lépett új domain regisztrációs szabályozás egyes pontjainak hatályon kívül helyezését kéri az EBESZ.

Honlapunk néhány napja számolt be arról a radikális szabály változásról, amely a kazah domain tartomány (.kz) alatt működő weboldalakat érinti. A módosítás szerint egy domain nevet az alatta megtalálható tartalom miatt is meg lehet vonni használójától, illetve a domain nevek működését elősegítő kiszolgáló szerverek fizikailag kizárólag belföldön lehetnek. A változtatás nemzetközi felháborodást keltett. Az EBESZ (Európai Biztonsági és Együtműködési Szervezet) sajtószabadsággal foglalkozó ombudsmanja, Haraszti Miklós azzal a kéréssel fordult a kazah vezetéshez, hogy változtassák meg az internetes címekkel foglakozó, nemrég életbe lépett szabályozást – derül ki a szervezet oldalán található sajtóközleményből. A jelenlegi szabályozás szerint a domainnevek bejegyzése és fenntartása az kormány ellenőrzése alá került, ami ellentmond a sajtószabadság elvének.

"Tekintettel arra, hogy egyelőre ezt a törvényt még nem fogadta el a parlament, nem fog gondot okozni a szabályok megváltoztatása." – mondta Haraszti Miklós. "Az állami kontroll a domainregisztráció felett, valamint az a követelmény, hogy a kazah domaineket kiszolgáló szervereknek fizikailag is kazahsztánban kell lenniük, lehetővé teszi a tartalom szűrését vagy blokkolását."

Az EBESZ azt javasolja, hogy a világ legtöbb országához hasonlóan az Internet kazah szegmensét is egy kormánytól független szervezet felügyelje. A .kz címek bejegyzését tisztán technikai kérdésnek kellene tekinteni, és nem a megjelenő tartalommal sem szabadna semmiféle követelményeket támasztani. A domainek tolajdonosainak csak a nevüket, az elérhetőségüket, és regisztrációhoz szükséges technikai paramétereket kellene megadniuk. Az EBESZ szerint az szabály is alaptalan, miszerint a szervereknek valóban Kazahsztánban kell lenniük. Meg kell adni a lehetőséget a tartalomszolgáltatóknak arra, hogy ott üzemeltessék oldalukat, ahol ehhez a legmegfelelőbbek a feltételek.

menu
menu