Katrina tarolt az Interneten is

Katrina tarolt az Interneten is

Gyors egymásutánban tűntek fel az elmúlt napokban az Interneten a Katrina hurrikánhoz kapcsolódó domain nevek. Többségüket a hirtelen kelt érdeklődésre alapozó ügyeskedők jegyeztették be, viszont akad olyan oldal, ami teljesen váratlanul került a figyelem középpontjába.

Közel félezer olyan webcímet jegyeztek be az elmúlt néhány napban, amik a „katrina, hurricane, disaster (katasztrófa), donate (adomány)” szavakat tartalmazzák különböző variációkban. A domainek közül néhány legális, valódi tartalommal bíró oldalra mutat, a legtöbbjük azonban az internetes bűnözés terméke. „Mindig így megy ez” – nyilatkozta egy internetes biztonsági cég munkatársa. „Amint megjelenik egy hurrikán, néhányan rögtön bejegyeztetik a nevének variációit. Ahogy a hurrikán erősödik, úgy nő a regisztrációk száma is.”
Haszonlesők akcióban
Az új webhelyek a katasztrófa miatt megnövekvő érdeklődés segítségével igyekeznek hasznot húzni, vagy éppen kárt okozni. Vírusokat, trójai programokat terjesztenek, bizalmas adatokhoz (pl. adományozásra való buzdítással, bankszámlák kódjaihoz) próbálnak hozzájutni. Egyes domaineket pedig több ezer dollárért kínálnak eladásra, mondván, a befolyt összeg egy részével, vagy egészével a katasztrófa áldozatait támogatják.
Pénteken már bírósági döntés is született egy Katrina ügyben. Ez alapján a katrinahelp.com, katrinadonations.com, katrinarelief.com és katrinarelieffund.com webcímek tulajdonosának megtiltották az adománygyűjtést, mivel kiderült, hogy a befolyt összegeket a személyes PayPal azonosítójára továbbította. A domainek azonban még így is nagy hasznot hozhatnak bejegyeztetőjüknek, aki árverésre bocsátotta azokat.

Reflektorfényben

Ha találomra próbálunk az Interneten a Katrina nyomára lelni, könnyen lehet, hogy megpróbálkozunk a katrina.com címmel. Ötletünkkel nem vagyunk egyedül, ezért a webhelyet „mindent-egy-helyen-a-hurrikán-segélyekről” információ központtá kellett átalakítania tulajdonosának. Katrina Blankenship ugyanis web-designer, aki az említett domaint nem manapság, hanem hét évvel ezelőtt, üzleti tevékenységének részeként hozta létre.
„Mivel a keresztnevem ugyanaz, mint a hurrikáné (…) elképesztő számban keresték fel a webhelyemet” – írja honlapján Katrina Blankenship. „Hogy valahogy segíthessek, linkeket helyeztem el, amik különféle kormányzati szervekhez és más hasznos helyekre vezetnek. Létrehoztam egy üzenőfalat is, hogy a hurrikán miatt elveszett barátok és családtagok megtalálhassák egymást.”

A magyarok között van aki segít van aki profit híján visszautasít

A domain tulajdonosok körében a segítőkészség nem új jelenség. A szumátrai szökőárat követően egy miskolci személy több domain bejegyzésével segítette az akkori gyűjtési akciót. Akkor a szokoar.hu domain tulajdonosát is megkereste a segítségnyújtásban való részvétel lehetőségével, azonban az – mivel számára nem volt nyereség a dologban – visszautasította a felkérést.

menu
menu