Kacsa az Internet osztódásáról szóló hír

Kacsa az Internet osztódásáról szóló hír

Internetes hírportálok százai által közölt hírről derült ki, hogy kacsa...

A kínai People´s Daily Online internetes magazin híradására hivatkozva körbejárta az a hír a világsajtót, mely szerint a távoli ország a kínai írásjelekkel használható .com és .net domain nevek alkalmazásának céljából saját DNS rendszer létrehozását tervezi. Az információt megjelentető legtöbb internetes hírforrás már azt is tudni vélte, hogy Kína ezen lépésével megkezdődik az Internet "osztódása", ugyanis egy saját DNS rendszer bevezetése ezt eredményezheti.
A kínai domainteret felügyelő China Internet Network Information Center (CNNIC) közleményben cáfolta az ázsiai ország Internetről való leválásának tényét.
A lavinát elindító hírportál két különálló információt gyúrt össze. Az egyik hír szerint a egy új domain végződés kerül bevezetésre a kínai domaintérben (.cn). A jövőben mil.cn címek is kiadásra kerülnek a kínai fegyveres erők egységei számára. A másik hír szerint a Kínai karakterekkel használható domain nevekre szeretne a végleges és megbízható megoldást találni.

A világsajtó fokozott érdeklődése nem véletlen. Az elmúlt időszakban megszaporodtak a domain nevek kiosztását és felügyeletét irányító – amerikai befolyás alatt álló – szervezet, az ICANN elleni támadások. Több európai ország szeretné, hogy a szervezet funkcióit egy ENSZ által felügyelt intézmény vegye át. A 2005 novemberében, Tuniszban megrendezett ENSZ Információs Társadalom Csúcstalálkozóján, határoztak egy kormányzati, gazdasági és civil szervezetekből álló nemzetközi testület létrehozásáról, amely az Internet szabadságát, biztonságát és fejlődését hivatott segíteni. Kovács Kálmán az esemény plenáris ülésének elnökeként bejelentette, hogy Budapest kész helyet adni az új szervezet irodájának.

menu
menu