Jóváhagyva a majd 100%-os áremelés

Jóváhagyva a majd 100%-os áremelés

Az ICANN jóváhagyta a Verisign .net domainekre vonatkozó felügyeleti szerződését

A domain nevek legfőbb hatóságaként működő szervezet, az ICANN jóváhagyta a Verisign nevű céggel a .net domain nevek felügyeletére vonatkozó szerződés megújítását. A szerződés pontjaiban radikális változás nem történt, azonban az egyeztetések során egy olyan részlet került be a két szervezetnek a kontraktusba, amely lehetőséget biztosít a Verisign számára, hogy minden évben 10%-ot emeljen árain a szerződés 6 éves időtartama alatt. Ezen pont lehetőségeinek maradéktalan kihasználása esetén a mostani piaci árak közel duplájára is nőhetnek a következő hat évben, amely különösen nagy profit elérését teszi lehetővé a gyakorlatilag monopóliumként működő Verisign számára.

A nyilvánosság kommentelt, de eredménytelenül

Az ICANN a szerződés előkészítési fázisában lehetőséget adott a nyilvánosság számára, hogy véleményezze a dokumentumot. A beérkező kommentek szinte mindegyike kifogásolta az áremelést, azonban a végső megállapodásban mégis benne maradt az ár növelésének lehetősége.

A .com szintén a Verisign kezében

A Verisign a .com domaintér felügyeletét is ellátó szervezet. Ezen névtér esetében az érvényben lévő szerződése alapján az utóbbi 7 évben ötször volt lehetősége árat emelni. A .com esetében az alkalmankénti emelés mértéke 7% volt, azonban élt az 5 áremelési lehetőséggel a cég.

 

Az árfolyam rendben

A Verisign részvényeinek tőzsdei árfolyama az 2008 második felében – a gazdasági válság okán – radikális esést szenvedett el, azonban az elmúlt két és fél évben a cég papírjainak ára visszakúszott a válság előtti időszakban érvényben lévő kereskedési értékekre. Ezen árnövekedésnek vélhetően jelentős következménye volt annak, hogy mind a .com, mind a .net domain nevek felügyeletére vonatkozóan a cég évekre újabb kizárólagosságot kapott…

 

A Verisign részvény árának alakulása
A Verisign részvény árának alakulása

 

 

menu
menu