Jönnek az egybetűs domain nevek

Jönnek az egybetűs domain nevek

A közeljövőben bárki regisztrálhat egy karakter hosszúságú domainnevet. De egyelőre csak az .sg végződés alá.

A szingapúri domain tartomány (.sg) kezelését ellátó Singapore Network Information Center (SGNIC) bejelentése értelmében a jövőben lehetőség nyílik az egybetűs domainnevek regisztrálására az .sg végződésen belül. Ennek megfelelően bárki hozzájuthat példának okáért a www.A.sg domainnévhez (amennyiben ez már foglalt lenne, a vásárló választhatja az A.com.sg, A.org.sg, A.net.sg, A.edu.sg, A.gov.sg vagy az A.per.sg domainneveket). A regisztrálható domainnevek esetében a latin abc betűi (A-tól Z-ig) használhatóak.

Ó, te drága egybetűs

Azok, akik ilyen domainnevet szeretnének vásárolni, 2008. december 1. és 2009. január 9. között tehetik ezt meg, saját regisztrátorukon keresztül. A pályázat mellékleteként 3.300 amerikai dollárnak megfelelő foglaló befizetése szükséges, a megvásárolni kívánt domainnév minimális ára pedig várhatóan 13.300 amerikai dollár körül fog mozogni. Ha egy domainre több jelentkező is akad, a kérdéses domainnév árverésen talál gazdára. A védett márkanevek tulajdonosai természetesen elsőbbséget élveznek a regisztrálási folyamat során, bár nem valószínű, hogy a cégek élni fognak a lehetőséggel, ugyanis nincs túl sok egybetűs márkanév, amelyek esetében érdemes lenne beruházni

A .com alatt egyelőre nem lesz új osztás

 Korábban az ICANN is vizsgálta az egybetűs domainnevek regisztrálhatóságának kérdését a .com, .net, .org, .edu, .gov és .mil névterek esetében, azonban döntés nem született a még ki nem osztott egybetűs domain nevek kiosztásáról.

Vegyél egy bankot, amelynek van egy egybetűs domainje

Az Internet elindulásának idején lehetőség volt az ilyen domainek regisztrálására, ám egy idő után az ICANN megszüntette a gyakorlatot. A PayPal fizetési rendszert úgy jutott hozzá az x.com webcímhez, hogy felvásárolta a bankot, amelynek az a kezelésében volt. Jelenleg a címen a PayPal Labs oldal érhető el.

menu
menu