Jön a magyar ebay. Ezért vártak 15 évet!

Jön a magyar ebay. Ezért vártak 15 évet!

Egy jogi kiskapu kihasználásával az ebay.hu domain közel egy évtizedig egy magyar vállalkozásé volt.

Az ebay.hu domain alatt a napokban jelent meg a világ legnagyobb internetes piacterének magyar nyelvű változata. Az aukciós portál 15 évvel ezelőtt indult az Egyesült Államokban, azobnan a cég több okból is csak másfél évtized után lépett a magyar piacra. A magyarok számára indított változat késlekedésének legprózaibb oka vélhetően a kis vásárlóerő, amely hazánkban megjelenik, azonban egy másik hátráltató tényező is késleltette a magyarországi nyitást: az ebay.hu domain név körüli rendezetlen állapot.

 

magyar ebay

ebay hirdetés egy távol-keleti buszon.
Mi is felszállhatunk végre?

Egy kiskapu, amelyet később bezártak

Az Internet hőskorában 2000. márciusa előtt meglehetősen szigorú volt a domain regisztrációs szabályzat. Védjegy tulajdonosokon, oktatási intézményeken és  állami intézményeken kívül cégek csak a vállalkozásuk nevével azonos vagy a cégnévből levezethető domaint foglalhattak le.
A szigorú szabályozás azonban egy kiskaput is nyitva hagyott: az akkori Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériuma vette nyilvántartásba a folyóiratokat. Ezen lapkiadói engedéllyel, amelyet – tényleges lapkiadási szándék nélkül bárki kérhetett – minimális költséggel járt. Ezen engedély jogalapot képezett arra, hogy a magazin, újság nevével azonos domain nevet bejegyzze, mindenféle egyéb bírálati szempontot figyelmen kívül hagyva.
Így került például bejegyzésre a top100.hu, a maffia.hu, a kgb.hu és a fbi.hu is. Tiz éve mégis a legnagyobb botrányt a lapkiadási engedéllyel az akkoriban legnagyobbnak számító informatikai kiállítás nevének elhalászása jelentette. Akkor a kiállítástól független cég kezelésébe került a compfair.hu domain név. (lásd keretes írásunkat)

Egy nagy hazai is ráismert a lehetőségre

Az informatikai berkekben meglehetősen otthonsan mozgó Műszertechnika Irodatechnika Kft. is egy hasonló lapkiadási engedély birtokában foglalta le az ebay.hu webcímet 2000 márciusában. Az internetes oldalak tartalmát rögzítő “időgép” szerint domain név alatt 6 évig egy honlap készítő céggel kapcsolatos információk voltak, majd 2006 elején a domain név alá az ebay arculati elemeit tartalmazó oldalt töltöttek fel.
Az ebay védjegy jogtulajdonosaként az amerikai óriáscég 2009. nyarán bíróságon kívüli alternatív vitarenezési eljárást kezdeményezett a domain kezelői jogának megszerzésére. A lapunkhoz eljutott információk szerint a magyar viszonylatban nagynak számító vállalkozás nem várta meg, hogy az Alternatív Vitarendező Fórum döntést hozzon az ügyben a határozat megszületése előtt egyezség keretében rendezték az ügyet az Ebay-jel. Ennek köszönhetően a legutolsó akadály is elgördült az Ebay elől és megnyithatta a magyar nyelvű portálját a magyar domainjén.

A vitáknak még nincs vége

A magyar nyelv sajátosságából adódóan az ebay.hu a kiejtés okán könnyen összetéveszthető az ibay.hu és az ebey.hu  domain nevekkel. Mindkét domain még évekkel ezelőtt került lefoglalásra az egyik legnagyobb hazai online média érdekeltség tulajdonosa, a General Media által. A cég külön tartalmat nem szolgáltat az oldalon, a webím beütését követően a vállalkozás központi oldalára érkezünk meg. A két domain név működése még sok bosszúságot okozhat a magyar piacon szárnyát próbálgató online  amerikai cégnek. Az online piacterek hazai vezetője, a Vatera a félreérthető domain nevek sokaságának lefoglalásáról intézkedett időben, így például a vakera.hu, a watera.hu, a  macera.hu és a batera.hu domain nevek felett is rendelkezik.

A domainpiacot nem borítja

A jelenleg béta változatban elérhető ebay.hu egyelőre csak fix áras termékeket kínál a vevők részére, licit formájában megvásárolható termékek egyelőre nincsenek az oldalon. Az ebay külföldi változatai az eladásra kínált domain nevek egyik legmeghatározóbb piactereinek számítanak. A magyaroknak azonban ezen lehetőségre is várniuk kell, ameddig a licitálással megvásárolható termékek is fel nem kerülhetnek az oldalra.

 

menu
menu