Jöhet a @ a domain nevekben is?

Jöhet a @ a domain nevekben is?

Sokáig a domain nevek családjában mostohagyerekként tartották számon a nemzetköziesített domain neveket , de most ennek vége: az új 7-es Internet Explorerrel a Microsoft véglegesen szabad utat ad a speciális karaktereket tartalmazó webcímeknek.

Sok domain végződés alatt már évek óta lehet nemzeti karaktereket használni és ezekkel étrehozni webcímeket. A német domaintérben például eddig összesen 92 féle karakter használatát engedélyezte a német domain igazgatási szerv, a DENIC. A világméretű szabványosítás ellenére az utóbbi időkig úgy tűnt, hogy mégsem sikerül a nagy áttörés az IDN-nek.
A legnagyobb visszatartó erő kétségkívül a technika volt: az a felhasználó aki (mint a többség világszerte) a Microsoft Internet Explorerrével (IE) szörfölt a világhálón, annak a speciális karakterekkel ellátott domain nevek világa mindvégig rejtve maradt, mivel eddig nem voltak támogatottak, és pl. egy hasonló domainnél mint a börse.de letöltése rendszeres hibaüzenettel végződött. Ezt figyelembe véve nem csoda, hogy a több mint tízmillió .de domainből csak 310.000 tartalmaz speciális karaktereket.

Az Internet Exploler 7-es változata pálfordulást eredményez

A frissen kiadott 7-es Internet Explorer segítségével ez a probléma már múlt: ebben első alkalommal támogatják az IDN-eket kiegészítő alkalmazások telepítése nélkül is. A szakértők is nagyon bizakodóak; mert a .com és .net domain tartomány nyilvántartója a VeriSign adatai szerint a .com és a .net végződéseknél összesen körülbelül 600.000 IDN-t regisztráltak. A jövőre nézve a következő hetekben és hónapokban az az előrejelzés hogy ez a tendencia növekedni fog a regisztrációknál éppúgy mint a már bejegyzett webcímek meghosszabbításánál. Így valószínűleg senkit sem lep meg az sem, hogy az .info végződésű webcímek felügyeletét ellátó Afilias az elmúlt héttől a német mellett 8 további nyelv speciális karaktereit támogatja. Összesen jelenleg 41 domain végződés alatt regisztrálható speciális karakter. A legnagyobb érdeklődés Németországban, Taiwanban és Kínában mutatkozik az speciális webcímek iránt. Dél-Koreában már a minden harmadik regisztráció esetén valamely speciális karakter megtalálható az újonnan bejegyzett webcímek esetén; Japánban a legutóbbi IE7 béta verzió bemutatása után 80 ezer ilyen regisztráció történt, jelenleg ez 122.000 felett van a speciális domain nevek száma.

@ a domain nevekben?

A jövőre nézve a szakértők a karakterkészlet bővítése mellet azon dolgoznak, hogy építhetnék be az IDN technikát az e-mailezésbe is. A tervek szerint az IETF (Internet Engineering Task Force) hamarosan a „@” szimbólumot tartalmazó linkek is készen állhatnak a kiegészítő karakterek használatára, de konkrét dátumokról egyenlőre nincs szó.

menu
menu