Jobb híján: marad az ICANN

Jobb híján: marad az ICANN

Meghosszabbították 2011-ig az amerikai kereskedelmi minisztérium és az ICANN közötti megállapodást. Így továbbra is a nonprofit szervezet kezeli a legfelső szintű domain neveket.

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – Kijelölt Nevek és Számok Internetes Társasága) 1998-ban jött létre. A szervezet számos, az Internet működéséhez szükséges alapvető feladatot ellát. Például kezelik az Egyesült Államok tulajdonában lévő legalsó szintű címrendszert (root), amelynek segítségével a webcímek a gépek által feldolgozható számsorozattá alakulnak át. Továbbá felelősek az első szintű és általános domain nevekért is.

Politika

Azonban ahogy arról mi is beszámoltunk, az utóbbi időben többször érte az a vád az ICANN-t, hogy az amerikai kormányzat befolyása alatt áll. Sokan ezt látják annak a hátterében, hogy a szervezet elutasította az .xxx névtér bevezetésére vonatkozó javaslatot.

Függetlenül?

Korábban folytak egyeztetések és találgatások arról, hogy esetleg az ICANN függetlenné válna, és teljes mértékben átvehetné a root szerverek kezelését. Az új megállapodás viszont a jelenlegi helyzetet stabilizálja egészen 2011-ig. Bár arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a hivatalos szövegezés szerint az egyezséget évente felül kell vizsgálni. Az egyéb szervezetek nyomásgyakorlása miatt így akár hamarabb is elszakadhatnak az ICANN-t az Egyesült Államokhoz kötő szálak. Az ICANN egy képviselője ere csak úgy reagált, hogy „folyamatosak a tárgyalásaik”.

A másik oldal

Az internetes ügyek amerikai dominanciájának ellensúlyozására, nemzetközi összefogással létrejött Internet Governance Forum (Internet Irányítási Fórum) novemberben tartja majd első ülését. Az ottani döntések minden bizonnyal befolyásolják majd az ICANN és az Egyesült Államok kapcsolatát is.

menu
menu