Játékkal hívják fel az iskolások figyelmét az internet veszélyeire

Játékkal hívják fel az iskolások figyelmét az internet veszélyeire

A DUE Médiahálózat és a Yettel egy országos edukatív játékot indított Nagy Diák TudatosNet Teszt néven.

Világszerte február első keddjén ünneplik a biztonságos internet napját, aminek legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet főleg a gyerekekre, fiatalokra leselkedő internetes veszélyekre, káros tartalmakra. A ProSuli kutatásából kiderült, hogy alig van olyan középiskolás gyermek, aki ne találkozott volna káros internetes tartalommal, a fiatalabb korosztály majdnem ötöde látott felnőtt tartalmat, emellett pedig sokan nyilatkoztak úgy, hogy a közösségi média negatív hatással volt rájuk.

A Nagy Diák TudatosNet Teszt célja, hogy a diákok meg tudják védeni magukat az ártalmas tartalmaktól. A Yettel ProSuli program több iskolát fog össze és támogatja azokat a pedagógusokat, akik nyitottak a digitális újításokra. Fontos a tanárok képzése és a szülök és a gyerekek segítése is abban, hogy hogyan használják biztonságosan az internetet.

Koren Balázs, a ProSuli szakmai vezetője, úgy nyilatkozott, hogy a fő probléma a szülőkkel van, akik úgy anélkül adják oda az okostelefon gyermekeik kezébe, hogy beszélnének a használatáról, szabályokat vagy korlátokat szabnának. Sajnos a szülők sem feltétlen rendelkeznek azzal a tudással, amivel fel tudnák ebben a témában készíteni a gyermekeket. Az tény, hogy a digitalizációval könnyebb és egyszerűbb lett az élet, és az oktatásban is komoly szerepet játszik, de fel kell készíteni mindenkit a nethasználat előnyeire és veszélyeire is.

Az edukatív céllal létrehozott Tesztet bármely korosztály kitöltheti nagydiaktesztek.hu/tudatosnetteszt oldalon, versenybe szállni viszont csak a 14 és 20 év közötti fiatalok tudnak. Február 1. és május 31. között zajló első, online fordulóból a legjobb eredményt elért 1000 játékos kap meghívást a 2024. május 7-én zajló online középdöntőbe. A következő legjobb 20 pedig bejut a 2024. május 10-én zajló online döntőbe. Értékes nyeremények kerülnek kiosztásra a végén, az első helyezett egy Samsung Galaxy S23, a második helyezett egy Samsung Galaxy A54 telefon, a harmadik helyezett pedig Samsung Galaxy TabA9+ tabletet vihet haza. 4-10. helyezettek pedig egy-egy JBL Flip 6 hangszórót kapnak majd nyereményként. Az ünnepélyes eredményhirdetés 2024. május 24-én lesz Budpesten, az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon.

Reméljük, hogy nagyon sokan fogják kitölteni a tesztet, további információért látogassa meg a https://due.hu/ oldalt.

Kiemelt kép: https://nagydiaktesztek.hu/tudatosnetteszt

menu
menu